Primorac o porezu na nekretnine: Nije pošteno prema ljudima, HDZ ga nije obećao

Marko Primorac tek je deset mjeseci ministar financija i član tima Vlade Andreja Plenkovića. No u intervju za Točku na tjedan jednako vješto barata političkim pristupom i diskursom kao i znanstvenim. Iako je prije samo dvije godine u studiji za Svjetsku banku tvrdio da se u porez na dohodak zadire iz političkih razloga bez nekih velikih koristi za centralnu državu, a s velikom štetom za onu lokalnu, danas bez problema objašanjava: Porezna reforma kojom se ukida prirez - na korist je velikih gradova.

“Zagreb ne gubi ni centa”, pojačava efektno Marko Primorac svoje tvrdnje baš kao iskusan političar.

Primorac tvrdi i da se zadiranjem u mirovinski sustav ne utječe na stabilnost mirovina u budućnosti, a na pitanje može li se dogoditi da će se država zaduživati za mirovine kad nastupe “gladne godine”, ministar financija odgovara kako se država “ionako zadužuje svake godine”.

“Već na samom početku mirovinske reforme, izdvajanjem dijela prihoda u drugi mirovinski stup, nastala je u prvom stupu rupa i država se zadužila za mirovine”, podsjetio je ministar financija koji objašnjava da je sadašnji trenutak idealan za porezno rasterećenje građana.

Na pitanje zašto se išlo u tako kompliciran zahvat koji donosi male efekte na plaće građana, a velike probleme na razini upravljanja gradovima – umjesto da se uvede porez na nekretnine za koji se kao znanstvenik i profesor financija zdušno zalagao, Primorac odgovara – nije trenutak za nove poreze.

“Poanta je bila rasteretiti građane, a ne ih opteretiti. U situaciji kad je gospodarski rast stabilan, inflatorni pritisci su u padu, proračun je ostvario suficit… Bilo je vrijeme za porezno rasterećenje i zato smo se odlučili za te promjene. U studiji detaljno opisujem prijedlog koji smo iznijeli da se utvrđuje raspon za jedinice lokalne samouprave za stopu poreza na dohodak. Tu ideju sam ja donio, kao i ideju o obveznicama i brojne druge ideje, registar stanovništva… Razgovarali smo o porezu na nekretnine.”

“Ne mislim da premijeri ne vole poreze na nekretnine”, dodaje: “Ne postoji konenzus o tome što bi trebala biti osnovica i kako bi se trebao obračunavati. Imamo određene elemente poreza na nekretnine u komunalnoj naknadi, porezu za kuće na odmor, pa je bilo ideja da se ne oporezuje prva nekretnina, nego druga i svaka sljedeća. Od poreza na kuće za odmor imate taj element, djelomično već postoje instrumenti na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. Omogućili smo im dodatnu atonomiju da taj porez i povećaju. Imaju mogućnost da budu još autonomnije.”

Govoreći dalje o poreznoj politici istaknuo je da se građane treba poreznom politikom motivirati da se bave drugim djelatnostima osim rentanjem.

“Porez na nekretnine nije zamišljen da bude prihod središnje države, ona od njega nema ništa. Predsjednik Vlade nema ništa od toga niti se njega može pozivati. Može postojati okvir, ako ga netko hoće uvesti na lokalnoj razini, može. Zašto se ne uvodi sada? Jer je to promjena koja zahtijeva širi politički konsenzus. Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja tog poreza, ali je probudilo skepsu i neopravdani strah kod građana i donositi takve promjene bez šireg konsenzusa, tumačenja, nema smisla. Mislim da je to instrument za financiranje jedinica lokalne samouprave koji im nedostaje, ali ja sam u Vladu došao pred 10 mjeseci.

Donošenje odluka tako da se prelomi bez da je jasno navedeno u programu, ne bi bilo pošteno prema građanima. Mi podoprezujemo nekretninu, dohodak od najma, od toga se ne može pobjeći, ali pitanje je jedinica lokalne samouprave. Uvođenje poreza bez jasnog tumačenja što znači, pitanje je kakvi bi bili efekti, pogotovo kad nije u programu Vlade”, rekao je Primorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare