Pritišće li se DORH? Lome se koplja oko tajminga susreta premijera i Hrvoj Šipek

Vijesti 21. ožu 202321:33 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Samo dva sata nakon što je pretprošli petak Zoran Milanović prozvao Zlatu Hrvoj Šipek da štiti premijerove suradnike iz afere SMS, Plenković ju je pozvao na sastanak u Banske dvore. Među tim suradnicima koje je spomenuo predsjednik je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja tvrdi da nema nikakvih pritisaka niti urigiranja.

Orhidea Gaura, novinarka Nacionala kaže da se otvara pitanje radi li premijer pritisak na rad glavne državne odvjetnice.

“Ovo nije prvi takav sastanak, a mi živimo u državi u kojoj bi pravosuđe trebalo biti neovisno”, naglašava novinarka Nacionala.

Iz Državnog odvjetništva, kao i iz Vlade odgovaraju da su teme sastanka bile financijska i organizacijska pitanja Odvjetništva. U Vladi dodaju da je sastanak ranije dogovoren i da nema veze s istragama, izvidima ni ičijim izjavama.

I potpredsjednike Vlade, Branko Bačić uvjerava da se Vlada ni na koji način ne petlja u rad DORH-a.

“Treba biti prilično dovitljiv da bi se dovelo u korelaciju izjavu Predsjednika Republike Hrvatske, koji kleveće i presuđuje, a to ne ocjenjujete kao pritisak na pravosuđe, a s druge strane odmah se u korelaciju s takvom izjavom dovodi jedan logičan susret premijera i glavne državne odvjetnice.

Nediljko Dujić, šef Hrvatskih šuma, javnog poduzeća u kojem je zaposlen prijatelj glasnogovornika Vlade Marka Milića, tvrdi da je po pitanju tog zapošljavanja sve čisto.

“Mi smo napravili internu istragu i došli do saznanja da se nije dogodilo ništa neuobičajeno, nisu se kršili propisi Hrvatskih šuma. Bilo bi dobro sad vidjeti gdje je taj čovjek i kakvo mišljenje o njemu imaju unutar firme, kvalitetan radnik i veliki stručnjak”, kaže Nediljko Dujić.

Vladajući tvrde da ne utječu na DORH, oporba ima potpuno suprotne stavove

Zlata Đurđević, profesorica kaznenog procesnog prava kaže da se premijer treba sastajati s Glavnom državnom odvjetnicom. Naglašava kako se naše Državno odvjetništvo sastoji od dva djela, kaznenog i civilnog te da u civilnom dijelu DORH zastupa državu te da se u vezi s tim predmetima premijer i glavni državni odvjetnik moraju sastajati jer premijer daje naloge.

“Ali kad je riječ o kaznenim predmetima postoji funkcionalna nadležnost – ne smije biti naloga politike ni premijera”, kaže profesorica Đurđević i ističe da ti sastanci moraju biti javni.

Dok vladajući tvrde da ni na koji način ne utječu na DORH, oporba ima potpuno suprotne stavove.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kaže kako je DORH trenutno mjesto političkog obračunavanja, a ne institucija koja promiče pravdu. “To je mjesto gdje razne skupine kroz pritiske utječu na odluke”, uvjeren je zastupnik DP-a.

Ništa blaži nije ni šef Odbora za pravosuđe Sabora, Mišel Jakšić.

“Da se premijer i vlada ponašaju prema neovisnim institucijama kako se to radi u razvijenim demokracijama, nitko ne bi mogao sporiti komunikaciju njega i Glavne državne odvjetnice, ali”, podsjetio je Jakšić, “netko nas je doveo u situaciju da izvješće Glavnog državnog odvjetnika dođe u Sabor tek kad je oporba skupila potpise”.

Dojam da pravosuđe i represivni aparat u Hrvatskoj sigurno nisu najneovisniji potkrepljuje i afera župana Damira Dekanića koji upregnuo troje policajaca da zataškaju njegovu prometnu nesreću u pijanom stanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!