Provjerili smo koliku plaću ima zlovoljni sudac

Vijesti 14. tra 202313:35 3 komentara
designer491 / Alamy / Alamy / Profimedia

Krčki sudac Anton Hlače odgodio je ročište koje je bilo zakazano za 19. travnja jer je, kako stoji u obrazloženju - "zlovoljan". To obrazloženje osvanulo je na naslovnicama jutrošnjih medija.

Prema pisanju Telegrama sudac je 19. travnja trebao održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je “zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu”.

Dodao je i da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine.

“Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca”, dodao je.

Slučaj je za N1 komentirao i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. “Odmah po saznanju za to pokrenut je postupak provjere činjenica i nakon toga ćemo o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak”, kratko je za N1 poručio Dobronić.

Oglasio se i Malenica

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o slučajevima odgode ročišta u Stalnoj službi u Krku Općinskog suda u Crikvenici, nastavno na informacije o odgodi ročišta zbog nezadovoljstva suca plaćom.

Ministar će po za primanju očitovanja, ukoliko će izostati reakcija nadležnih sudova, poduzeti mjere sukladno ovlastima ministra temeljem Zakona o sudovima, objavilo je Ministarstvo.

Zlovolja zbog plaće od 17 000 kuna?

Prema imovinskoj kartici, sudac Anton Hlače ima bruto plaću od 16000 do 17000 kuna. To znači da je njegova neto plaća oko 11 tisuća kuna.

Također, 2021. godine primio je naknadu za rad u izbornom povjerenstvu za rad na Lokalnim izborima u neto iznosu od 3200 kuna.

Sudac ima četiri kredita u iznosu malo većem od 750.000 kuna. Najveći kredit je od 486.699 kuna, zatim dva u iznosu od 94.000 i 76.000 kuna, a četvrti je u iznosu od 50.000 kuna.

Također, sudac od pokretnina ima Volkswagen Passat iz 2009. godine, čiju je vrijednost procijenio na 40.000 kuna kojeg je stekao darovanjem. On osobno nema nekretnina, no njegova supruga je vlasnica stana u glavnom gradu Estonije Tallinu od 50 m2, čija je vrijednost u imovinskoj procjenjena na 800.000 kuna. Supruga ima i kredit od 170.000 eura u banci koja posluje u Estoniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare