Riječki liječnici uspješno izveli rijetku i tešku operaciju na 16-godišnjakinji

Vijesti 04. sij 202210:03 > 10:30 1 komentar
Goran Kovacic/PIXSELL

Zadnjeg dana 2021. godine, multidisciplinaran transplantacijski tim Kliničkog bolničkog centra Rijeka uspješno je presadio bubreg 16-godišnjoj djevojci s vrlo rijetkom srčanom anomalijom, tzv. Fallotovom tetralogijom.

“Operacija je prošla u redu, pacijentica je dobro, oporavlja se, možda će i do kraja tjedna ići kući”, rekao je gostujući u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. Dean Markić.

“Pripreme za operaciju su trajale dugo, 2019. smo saznali za ovu djevojčicu, da joj bubrezi otkazuju, na kraju je sve dobro prošlo, dali smo joj šansu za jedan bolji život”, dodaje.

“Sama operacija počela je oko 17 sati na Staru godinu i završila oko 20 sati, a pacijentica i njezin novi bubreg su dobro”, rekao je predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Rijeka prof. dr. Josip Španjol.

Prvi ovakav zahvat u Rijeci

Transplantacijski tim činili su još urolozi i dr. Ante Jakšić, instrumentarke Vanja Hlača i Nada Strčić, anesteziolozi dr. Berislav Barbalić i dr. Marino Damić te anesteziološka tehničarka Ines Gazetić Baki.

Ovo je prvi put da je riječki transplantacijski tim obavio takav zahvat, u kojem su zbog složenog zdravstvenog stanja pacijentice, osobito bitni bili brzina kojom će urolozi izvesti samu transplantaciju i visokoeducirani kardioanesteziolozi koji prate pacijenticu od pripreme za operaciju preko same operacije do njezinog postoperativnog tijeka.

Upravo zbog kompleksnosti samog zahvata, dosad su pacijenti s takvim dijagnozama iz Hrvatske na transplantacije uglavnom usmjeravani na operacije u inozemne transplantacijske centre s velikim iskustvom i protokom bolesnika, i to najčešće u francuski Lyon.

Riječ je o 16-godišnjakinji koja je već dosad triput imala operaciju na srcu u talijanskim centrima. Njezina dijagnoza vrlo je rijetka srčana anomalija i ova je bolesnica bila izrazito kompleksan slučaj.

Dosad su takve bolesnike slali u inozemstvo na transplantacije, koje su kod njih izrazito zahtjevne zbog njihovih vrlo tankih žila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare