Što o najnovijoj ideji SDP-a kažu druge stranke?

Vijesti 05. sij 202307:05 1 komentar
Ivo Cagalj / Pixsell

Savez od šest stranaka od centra nalijevo za buduće parlamentarne izbore najnovija je ideja o kojoj razmišljaju u još uvijek najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u.

Nije ovo prvi put da SDP razmišlja o širokoj koaliciji s kojm bi zaprijetio HDZ-u. Polovinom prošle godine govorilo se o programatskoj koaliciji SDP-a s Možemo, Mostom i Centrom kako bi se došlo na kraj osam godina dugoj vladavini Andreja Plenkovića, a sad, po novim informacijama koje dolaze iz SDP-a, Most je ispao iz te priče, dok su u njoj, uz Možemo i Centar, i GLAS, HSS i Radnička Fronta.

Riječ je o strankama s kojima SDP već neko vrijeme surađuje i u parlamentu.

Podsjetimo, SDP ima dugu povijest sklapanja širokih saveza poput Kukuriku koalicije i Narodne koalicije koju je vodio Zoran Milanović, a onda i Restart koalicije koju je predvodio Davor Bernardić.

Iako je ranije bilo govora kako će SDP pokušati dogovoriti koaliciju samo s platformom Možemo i Centrom, jer s jednom i drugom strankom surađuje na lokalnim razinama, s prvima u Zagrebu s drugima u Splitu, poguranac za ponovno traženje široke kolicije došao je od dijela SDP-ovaca koji ne žele koaliciju s Ivicom Puljkom i njegovom strankom Centar, pa šansu za osvajanje vlasti traže u širokoj potpori svih stranaka od centra na lijevo, a govorka se i o pokušaju mirenja s Klubom Socijaldemokrata.

A mi smo pokušali saznati kako na stvaranje neke nove koalicije gledaju manje stranke.

“HDZ gubi kad mu se suprostavila velika koalicija”

Predsjednica Glas-a Anka Mrak Taritaš kaže kako ne treba ponavljati stare modele, ali da treba biti otvoren za dogovor i vidjeti što je najučinkovitije. “Treba sjesti i razgovarati, vidjeti što to je u kojem smjeru to ide i vidjeti koji je učinak takve jedne koalicije. Koalicije nikad nisu čisti zbroj, kod sklapanja takve jedne treba vidjeti ima li sinergije, ima li učinka”, kaže Mrak-Taritaš i ističe kako je ova godina ta u kojoj se treba početi ozbiljno pripremiti za izbore.

Saborska zastupnica Radničke Fronte kaže kako o dogovaranju koalicija treba pričati direktno sa SDP-om a ne preko medija. “Mislim da je realno jedina mogućnost da se HDZ skine s vlasti jedna široka koalicija, ali nije dovoljno samo skinuti HDZ s vlasti, treba imati i nekakav politički rezon zašto to radimo i na koji način mislimo stvari mijenjati”, rekla nam je Katarina Peović.

I saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak ističe kako je samo s velikom koalicijom ili s dva široka bloka stranaka moguće skinuti HDZ s vlasti. Ističe kako je on i ranije pozivao na takav dogovor.

“Oba puta kad je HDZ gubio izbore to je bilo kad mu se suprostavila koalicija sastavljena u jednom ili dva bloka”, kaže Beljak i napominje da se nada da će do takvih koalicija doći, jer su zbog izborne matematike i političke sinergije veće šanse za pobijediti HDZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare