Šef iz slovenske policije objasnio kako će točno izgledati kontrole na granici s Hrvatskom

Vijesti 20. lis 202317:05 0 komentara

Robert More iz Sektora granične policije Slovenije objasnio je danas kada će točno stupiti na snagu nadzor na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske, te kako će to izgledati na terenu.

“Ministar je potpisao odredbu o vraćanju graničnih prijelaza i ona se počinje primjenjivati u subotu u 00 sati. Policijski službenici bit će na graničnim prijelazima za koje je donijeta odluka, te će početi s provođenjem granične kontrole. Istovremeno će se početi provoditi sigurnost granice”, kazao je.

Na pitanje hoće li se zaustavljati sva vozila ili samo određeni putnici, More je kazao da će se kontrola provoditi ciljano. “Provjeravat će se dokumenti za ulazak, ali će policajci provjeravati i sve ostalo što bi moglo upućivati ne terorizam, ekstremizam i ostale pojavne oblike”, naveo je. Na ponovljeno pitanje hoće li se provjeravati sva vozila ili samo neka, More je naveo da će policajci na svakom graničnom prijelazu donijeti procjenu koga će detaljnije pregledavati.

Zatvorene rampe

Hoće li rampe biti podignute ili spuštene, zanimalo je dalje novinare. “Rampe na graničnim prijelazima bit će prilagođene gustoći prometa. Planiramo ih zatvoriti, ali kada će dolaziti putnici one će se podizati”, objasnio je.

Na pitanje kako će izgledati granična kontrola na granici s Hrvatskom, kazao je da će biti ista kao i na granici s Mađarskom.

Potraga za teroristima

“Policajci će kontrolirati dokumente kao i opravdanost prelaska granice uz primjenu svih indikatora povezanih s terorizmom i ekstremizmom”, rekao je. Objasnio je da su još u tijeku pripreme za početak ponovnog nadzora granice, od okupljanja ljudstva do priključenja na informacijski sustav preko kojeg se provjere obavljaju.

“Bit će angažirano 500-600 policijskih službenika”, najavio je. More očekuje i povremene zastoje na onim graničnim prijelazima na kojima ima više prometa, ali, će se truditi da to čim prije riješe.

Koliko će trajati mjere?

Na pitanje očekuje li da će mjere trajati više od deset dana More je odgovorio: “Sada smo donijeli odluku na 10 dana. Vidjet ćemo učinak tog nadzora, te ćemo ga po potrebi produžiti. Za ovakve mjere predviđeno je maksimalno trajanje od dva mjeseca”.

Hoće li slovenska policija provoditi i neke dodatne mjere koje bi spriječile ulazak migranata bilo je iduće pitanje koje posebno intrigira javnost nakon suspenzije Schengenskog ugovora. “Kao što sam rekao, ove mjere usmjerene su na sprječavanje terorizma i radikalizma. Nadzirat ćemo i dalje granicu kako bismo spriječili nezakonite prelaske no to nije glavni razlog zbog kojeg se vraća ova vrsta kontrole”.

Broj policajac ovisi o prijelazu

“Imamo različite kategorije graničnih prijelaza, te ćemo ovisno o tome njima imati određeni broj policijskih službenika”, dodao je navodeći kako se još čekaju informacije o mjerama koje će provoditi talijanska policija na svojoj granici.

“Čekamo informacije o tome kako će izgledati nadzor na talijansko-slovenskoj granici, na kojim graničnim prijelazima će biti i kakva će biti talijanska prisutnost na tim graničnim prijelazima”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!