Što kažu zastupnici na Sabor na Črnomercu? Jednima će biti lakše biciklirati, a drugima će biti bliže misa

Vijesti 15. svi 202422:17 0 komentara

Konstituirajuća sjednica 11. saziva Sabora ipak će biti u staroj zgradi na Markovom trgu, a ne na zagrebačkom Črnomercu gdje se zastupnici sele zbog obnove. Pripreme su, kažu iz Sabora u punom jeku, zastupnici su čak i sretni da će zasjedanje započeti u starim prostorijama, a do jeseni bit će spreman i Kongresni centar koji će biti dom zastupnicima tijekom obnove.

U četvrtak će u dobro poznate klupe sjesti 151 novoizabrani saborski zastupnik. Od toga tek 37 zastupnica. MOST sretniji s opcijom zgrade Sabora na Markovom trgu.

“Ovdje se bolje osjećam u smislu da nekako tu je povijest, tu je Sabornica, ali naviknut ćemo se i na nove prostorije. Tako da ne vidim tu problem”, poručio je Nikola Grmoja.

Izbora i nemaju. Od sutra pa do 15. srpnja zasjedat će na staroj lokaciji. Slijedi ljetna stanka. Najesen Sabor seli na Črnomerec.

Kongresna dvorana na vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman građena je nešto više od dvije godine kako bi postala zamjensko mjesto za saborske zastupnike dok je na Markovom trgu zgrada u obnovi. Može zaprimiti i do 400 sjedećih mjesta, bit će omogućene i dodatne prostorije za klubove saborskih zastupnika, ali i prostorije za videokonferencije. Nedaleko zgrade nalazi se i restoran gdje će biti i takozvana saborska kantina.

Demokršćanin Hrvoje Zekanović, i dalje HDZ-ova sigurna ruka u Saboru, kaže – nije bitno gdje, bitno je da se radi.

“Što mislim o tome? Volio bih da smo ovdje, ali nažalost i sami vidite u kakvom stanju je zgrada – zahtjeva hitnu obnovu. Tako da pretrpjet ćemo koju godinu. Nadam se ćemo se u ovom mandatu vratiti opet ovdje. Postoji ta jedna mantra da se ne radi u Hrvatskom Saboru. Radi se po Odborima. Mislim da polako to već gledatelji i uče. Kad je bitno i kad su ključne teme zastupnici su na sjednicama i ne razumiju se svi zastupnici u sve teme. Ima nekih koji sve znaju, na primjer Miro Bulj, on zna sve apsolutno, a neki drugi biraju ipak teme o kojima će govoriti”, rekao je Zekanović.

Radoholičari i u redovima Možemo! Ipak, ističe Ivana Kekin, nekima ograda na Markovom trgu zasigurno neće nedostajati.

“Ja mislim da je došlo vrijeme da se ova zgrada obnovi, a nadam se da će možda stanovnici gornjeg grada predahnuti malo od ovih naših ograda koje nas čuvaju, a koje zapravo otežavaju svakodnevni život ljudima koji ovdje žive. On ima nekakvu simboliku i taj Gornji grad je prekrasan. U svakom slučaju, taj dio će mi možda malo nedostajati. Ali generalno, sretna sam da se selim i na kraju krajeva biciklistima, u koje sama spadam, bolje je na Črnomercu jer je sve ravno do tamo, nigdje se ne penjemo”, kazala je Kekin.

Dakle, nekog će nova lokacija motivirati na rekreativu, a neke, kažu, na duhovnost. Stjepo Bartulica bavi se i slagalicom u Vladi, ali nije zapostavio svoj saborski posao.

“Ja sam se navikao na ovu rutinu do Gornjega grada. Bit će mi malo žao, što ćemo preseliti, ali što je tu je. Mene veseli što je tamo vojni kapelan. Moj prijatelj don Damir Stojić ima misu u podne. Meni će na neki način olakšati odlaske na misu”, izjavio je Bartulica.

Hoće li onda vojno okruženje uvesti i vojnu disciplinu kada su u pitanju dolasci na sjednice?

“Mislim da bi to bilo izvrsno. Naš klub je tu jako discipliniran, ali znamo da nisu svi. Mislim da ako nemaju unutrašnju radnu etiku i ako ne postoji pravilo koje ih na to tjera da teško da će sama prisutnost vojnika tu pripomoći”, smatra Kekin.

“To moraju oni sami sa sobom rasčistiti. Bilo bi dobro da češće možda neki češće dolaze nego što je bila navika dosada”, kaže Bartulica.

A hoće li dolaziti češće u novu zgradu, bit će poznato 15. rujna kada u njoj i službeno kreću sjednicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!