Studenac namjerava preuzeti slovenski maloprodajni lanac

Ekonomija 16. srp 202412:08 0 komentara
Studenac

Trgovački lanac Studenac u utorak je izvijestio kako namjerava preuzeti slovenski maloprodajni lanac Kea i kako tim strateškim potezom kompanija počinje širenje na međunarodno tržište.

Ugovor o kupoprodaji između Studenca i sadašnjeg vlasnika lanca Kea već je potpisan te se za zaključenje transakcije čeka odobrenje Slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Uz kontinuirani rast u Hrvatskoj, kako su naveli u priopćenju, ovim strateškim potezom kompanija počinje širenje na međunarodno tržište, dodatno jačajući svoju poziciju novim mogućnostima rasta i razvoja na regionalnoj razini.

Slovenski maloprodajni lanac Kea, sa sjedištem u gradu Šentjuru, u svojoj mreži broji 31 trgovinu na području Celja, Maribora, Prekmurja i Primorja. Prosječna veličina trgovine iznosi 250 četvornih metara. U 2023. godini, Kea je ostvarila prihod od gotovo 50 milijuna eura.

Član Uprave Studenca za operativne poslove Dragan Baškard je kazao kako najnovija akvizicija za njihovu kompaniju, koja već danas zapošljava preko šest tisuća zaposlenika, znači još svjetliju budućnost.

“Širenjem na slovensko tržište potvrđujemo svoju predanost kontinuiranom rastu i razvoju pridonoseći dobrobiti lokalnim zajednicama u obje zemlje“, izjavio je Baškarad.

Član Uprave Studenca za akvizicije i integracije Andrija Topić je istaknuo kako su trenutno u završnim fazama realizacije dvaju velikih procesa kojima šire svoju mrežu – preuzimanja lanca Decentia, koje će ojačati njihov status u Zagrebu, i preuzimanje lanca Kea, s kojim započinju širenje na međunarodno tržište.

“Naš sljedeći i najvažniji korak bit će uspješna integracija ovih lanaca u Studenac“, kazao je Topić.

Iz Studenca u priopćenju podsjećaju kako su se posljednjih šest godina uspješno razvijali upravo preuzimanjem manjih lokalnih maloprodajnih lanaca. Realizacijom osam značajnih akvizicija, Studenac je od 2018. do kraja 2023. godine obogatio svoju mrežu s preko 650 prodavaonica diljem Hrvatske.

Krajem prve polovice 2024. tvrtka je upravljala s oko 1.300 trgovina diljem Hrvatske i zapošljavala preko 6.000 djelatnika.

Od 2018. godine, Studenac je u vlasništvu fonda kojim upravlja tvrtka Enterprise Investors, jedan od najvećih investicijskih fondova privatnog kapitala u Srednjoj i Istočnoj Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.