Suverenisti traže interpelaciju zbog rasta cijena: Vladajući prekasno reagirali

Vijesti 18. sij 202312:54 0 komentara
N1

Klub Hrvatskih suverenista izvijestio je u srijedu da su prikupili dovoljan broj potpisa zastupnika za interpelaciju zbog neopravdanog povećanja cijena uoči i nakon ulaska u eurozonu zbog čega bi po njima premijer trebao snositi političku odgovornost.

Interpelacija koju je potpisalo 16 zastupnika, uključujući zastupnike Mosta i Domovinskog pokreta jučer je predana u saborsku proceduru, rekao je u Saboru predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

Očekuje da će se interpelacija vrlo brzo naći na saborskoj raspravi jer, kako kaže, imaju potporu ostatka oporbe pa može nakon dva mjeseca ići u hitnu proceduru.

“Vladu žele obvezati da hitno objavi crne liste”

Interpelacijom žele obvezati ministra gospodarstva da jednom mjesečno izvijesti zastupnike i javnost o svim mjerama vezano za neopravdano poskupljenje i zaokruživanje cijena. Vladu, pak žele obvezati da nakon interpelacije hitno objavi tzv. crne liste onih koji su lovili u mutnome, ali i po kojim se kriterijima sastavljaju liste.

Za sve one za koje Državni inspektorat utvrdi da su neopravdano povećali cijene, Suverenisti predlažu da im se ukinu državne subvencije za 2023. godinu.

Pavliček kaže da već godinu dana upozoravaju kako će doći do drastičnog poskupljenja nakon ulaska u eurozonu, ali su ih vladajući nazivali političkim patuljcima.

Podsjetio je na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je prije dvije godine rekao da će trošak konverzije biti toliko banalan i jednokratan da će kava poskupiti svega dvije lipe te ga je pozvao da pronađe takav ugostiteljski objekt pa će počastit kavom njega i čitavu vladu.

“Prije nepunih mjesec dana bivša savjetnica HNB-a Andrea Pufnik izjavljuje da je vrlo mala vjerojatnost da će trgovci zaokruživati cijene na više. Danas imamo potpuni kaos na tržištu roba i usluga”, rekao je Pavliček, upozorivši da će se to odraziti na standard hrvatskih građana.

“Vladajući prekasno reagirali”

Smatra da je najgore što su vladajući prekasno reagirali, odnosno nisu reagirali jer zadnjih šest mjeseci konstanto rastu cijene koje je dio trgovaca i ugostitelja zaokružio uoči dvojnog iskazivanja cijena.

“Euro je politički projekt ove Vlade i premijera Andreja Plenkovića i on mora snositi političku odgovornost”, zaključio je Pavliček, koji smatra da je zbog inflacije trebalo odgoditi uvođenje eura. Problem je, kaže što se zbog inflacije od 13 posto ne može utvrditi je li trošak rasta cijena nastao zbog konverzije, inflacije ili ekstraprofita trgovaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!