“Terorizam uvijek nastaje u društvenom kontekstu, terorizam je iskaz krize”

Vijesti 23. srp 202110:20 > 12:02 0 komentara
N1

DORH je utvrdio da je napad na Markovu trgu u kojem je ranjen policijski službenik bio terorizam. O konkretnom slučaju i općenito terorizmu za Novi dan govorio je profesor s Filozofskog fakulteta Miro Bilandžić, stručnjak za terorizam čije znanstveno ekspertno područje obuhvaća, između ostalog, političku sociologiju terorizma i sigurnosne studije.

“Terorizam je fenomen koji spada u fenomen koji spada u okvire političkih delikata – kaznenih djela koji imaju političku dimenziju. Tako i slučaj koji se dogodio, to je cijeli set načina izvršenja u specifičnom kontekstu – u ovom slučaju napad na tijelo drugog i napad na osobe s mogućom smrtnomm posljedicom, u kontekstu zastrašivanje šire populacije i pokušaja utjecaja ili nanošenja štete državi ili međunarodnoj organizaciji u političkom kontektu”, pojasnio je Bilandžić značenje pojma terorizam.

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da je upravo to političko ishodište ono što razlikuje terorizam kao fenomen i kao kazneno djelo u odnosu na druge kaznene radnje.

“Bit terorizma je da uvijek ima političko ishodište i politički ishod te dimenzija intencionalnog širenja straha u društvu”, rekao je stručnjak za terorizam.

Terorizam je visokoorganizirani način ponašanja, dodao je.

“Svi radikali ne postaju teroristi, niti su svi teroriosti radikali”

“Terorizam je otklon od mainstreama, udar na poredak poretka i mogli bismo govoriti da je radikalno”, rekao je, pojasnivši kako se pojam radikalizacije promijenio i riječ je o “pomodarskom pojmu”.

“Radikalizam danas ima negativne konotacije. Svi radikali ne postaju teroristi, niti su svi teroriosti radikali. Terorizam uvijek nastaje u društvenom kontekstu. Uvijek su to ljudi s margina društva, koji reagiraju na nešto što bismo mogli nazvati strukturalni pritisak. U podlozi ima stvarne ili percipirane nepravde”, pojasnio je profesor Bilandžić i dodao: “Terorizam je uvijek iskaz krize, kancerogerno oboljenje društva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!