Turudić je danas prisegnuo za šefa DORH-a. Provjerili smo što je s pritužbom zbog sastanaka s Mamićem

Vijesti 13. ožu 202415:40 0 komentara
Sandra Simunovic/PIXSELL

Prije mjesec dana protiv Ivana Turudića podnesena je pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike, no sudačko vijeće Visokog kaznenog suda o tome još uvijek nije raspravljalo. On je danas položio prisegu za glavnog državnog odvjetnika, ali je još uvijek sudac Visokog kaznenog suda.

Za N1 je s Visokog kaznenog suda potvrđeno da se još nije raspravljalo o pritužbi protiv Turudića. Riječ je o pritužbi što ju je podnio predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović kojem je problematično to što se Turudić sastajao s osobom protiv koje je otvorena istraga. U pitanju je Zdravko Mamić protiv kojeg je u ljeto 2016. bila otvorena istraga, a Turudić se, kako je utvrdila SOA, sastajao s njim.

O toj pritužbi prema pravilima iz Kodeksa sudačke etike trebalo bi raspravljati sudačko vijeće Visokog kaznenog suda RH, te zaključiti je li se Turudić doista ogriješio o Kodeks.

Što se još čeka?

Zanimljivo je da ni nakon mjesec dana sjednica sudačkog vijeća nije zakazana. Za dva mjeseca, 26. svibnja 2024. kada istekne mandat aktualnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek Turudić će preuzeti dužnost, te će tada i stvarno postati glavni državni odvjetnik.

Osim toga, u tom trenutku, prema Zakonu o državnom sudbenom vijeću Turudiću i u radno-pravnom smislu prestaje status suca.

“Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću sucu prestaje sudačka dužnost danom stupanja na službu u drugi sud, odnosno pravosudno ili državno tijelo. Rješenje kojim se to utvrđuje donosi Državno sudbeno vijeće na prijedlog predsjednika suda u kojem sudac obnaša dužnost”, pojasnili su za N1 iz Državnog sudbenog vijeća.

Drugim riječima, sudačko vijeće Visokog kaznenog suda ima još nešto više od dva mjeseca da riješi pritužbu protiv njega jer nakon tog roka više neće biti sudac.

Propisana procedura

Inače, prema Zakonu o sudovima nakon odluke Sudačkog vijeća sudac ima pravo uložiti prigovor Etičkom kodeksu, a u konačnici se odluka objavljuje na mrežnoj stranici Vrhovnog suda RH.

Već smo javljali da je posljednji javno dostupni postupak o mogućem kršenju Kodeksa sudačke etike bio je proveden protiv splitskih sudaca koji su unatoč lockdownu zbog pandemije Covida-19 feštali u konobi Željka Keruma. Protiv njih je postupak proveden u roku o tri mjeseca – u veljači 2021. su prijavljeni a krajem svibnja 2021. je utvrđeno da su se ogriješili o Kodeks.

Ovdje valja naglasiti da kršenje kodeksa nema nikakve posljedice, osim što sudac koji ga je prekršio dobije upozorenje da to više ne čini. Odluka o kršenju Kodeksa nema nikakav utjecaj na moguću stegovnu odgovornost koju utvrđuje Državno sudbeno vijeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!