U utorak izbjegavajte putovanja, snijeg izgledan diljem unutrašnjosti

Vijesti 04. tra 202112:21 > 13:19
Izvor: N1

Vremenska prognoza naše meteorologinje Tee Blažević.

Iako se razvedrilo duž obale, bura pridonosi dojmu svježine, ometa i promet, prema informacijama HAK-a. Prema kraju dana vjetar će slabiti. U unutrašnjosti pušu sjeverac i sjeveroistočnjak. Svježe je te umjereno do pretežno oblačno, lokalno sa slabijom oborinom. Ujutro će na kopnu biti hladno, od -4 do 1, te postoji mogućnost mraza.

Iako će ponedjeljak početi pretežno sunčano u većini predjela, kasnije poslijepodne sa sjeverozapada će rasti naoblaka, kao uvod u novo pogoršanje koje je na rasporedu u utorak. Već tijekom noći na utorak očekujem oborinu na krajnjem sjeverozapadu, a tijekom utorak u većini predjela. Padat će snijeg u većini predjela unutrašnjosti, na zapadu uz vrlo izgledno stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru, moguće i 30-ak centimetara.

Snijeg je izgledan i na dijelu obale Jadrana, osobito sjevernog i srednjeg dijela! Uz olujnu i orkansku buru, treba se pripremiti na mogućnost većih poteškoća u prometu.

DHMZ izdao posebno upozorenje

Zbog nadolazeće promjene vremena DHMZ je izdao posebno priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak.

Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

DHMZ

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg.

Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju. Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar