Benčić: Sramotno da nismo ništa napravili na smanjenju potrošnje jalove energije

Vijesti 21. svi 202108:38 > 10:492 komentara
Izvor: N1

Gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić govorio je danas o Zelenom planu za Zagreb.

Nalazimo se na Cmroku, koji je simbolično mjesto gdje je Grad Zagreb vidio svoje mjesto u borbi protiv klimatskih promjena. Ovdje su radili snježni topovi, koji su pravili snježne staze dok je temperartura u gradu bila 17 stupnjeva, rekao je Tomašević.

VEZANE VIJESTI

Moramo hitno krenuti u sanaciju vodoopskrbne mreže, rekao je Tomašević, dodavši da i računi za struju rastu.

U Zagrebu imamo oko 12 metara kvadratnih površine po stanovniku, a u Europi je prosjek bar 18, kazao je Tomašević.

Govorio je i o sportu u Zagrebu. “Imamo četiri gola prednosti u 80. minuti, ali ništa nije gotovo, igra se još deset minuta. Mislimo razvijati sport u Zagrebu tako da izgradimo infrastrukturu i stvorimo uvjete da se što više građana bavi sportom, pogotovo rekreativnim, ali isto vrijedi i za profesionalni. Moramo riješiti i da se što više djece bavi sportom, jer to je baza. O Maksimiru smo se već odredili. Želimo prestati s praksom da se kvartovska igrališta moraju po pravilniku davati u privatnu koncesiju i da budu komercijalna. Ne možemo biti grad da za bilo kakvo bavljenje košarkom i nogometom vi morate platiti”, rekao je Tomašević.

“Ne mogu obećati povećanje izdvajanja iz proračuna za sport, moramo vidjeti kakvo je stanje, koliki je dug i sl., ali i to nam je u planu. Ne možemo biti u situaciji da netko koristi infrastrukturu da netko je netko koristi četiri sata dnevno, a da ona ostaje netaknuta 12 sati dnevno. Kad pogledate Dom sportova, Šalatu, Cibonu, tu se jako malo ulagalo u zadnjih 20 godina. Sportski Zagreb može biti miran, apsolutno”, dodao je.

Govorio je i o suradnji sa SDP-om, kazavši da će razgovori krenuti tek nakon drugog kruga. “Vjerujem da će doći do suradnje i to tako da će to biti ugodna većina. No za sve velike projekte tražit ćemo konzensus. Mislim da je bitno da za neke strateški dugoročne projekte imamo konsenzus”, rekao je Tomašević.

Nakon njega govorila je Sandra Benčić.

Pitanje upravljanja otpadom jedno je od ključnih točaka našeg Zelenog plana, kao i energetska obnova zgrada, rekla je  Benčić, dodavši da je u sklopu energetske obnove cilj spojiti gradska i nacionalna sredstva s onima iz Fonda solidarnosti oko obnove nakon potresa. “To je apsolutno izvedivo, ali će zahtijevati puno umješnosti oko usklađenja i povlačenja tog novca”, rekla je Benčić.

“Što se tiče energetske obnove, treba odraditi i domaću zadaću. Što će na razini Zagreba napraviti najveće energetske uštede će biti upravljanje energetskim sustavom da se dođe do smanjenja jalove energije. Sramotno je da to već nismo napravili. Uz to ćemo raditi mini sustave obnovljivih sustava energije na već postojeće sustave. Nećemo graditi velike solarne elektrane, već ćemo to postavljati na zgrade i škole, kao i mikro vjetrenjače”, rekla je Benčić.

“Cilj nam je i zatvoriti Jakuševec, a za to trebamo potpuno promijeniti način odvođenja otpada. Zagreb je od svih europski glavnih gradova bio zadnji po raspoređivanju otpada. Zadnji”, dodala je.

Tomašević je novinarima još jednom komentirao plan za čeljne ljude gradskih poduzeća.

“Želimo sa svima koji su do sada bili u upravama i NO-ima gradskih poduzeća razgovarati, tražiti izvješća i valuirati njihov rad i onda odlučiti koga ćemo zadržati, a koga ćemo zamijeniti na javnom natječaju. Ništa neće ići preko noći, preko koljena”, rekao je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar