Uzgajivači svinja ogorčeni: “U situaciji smo kao da nestane more i da nema više ribara”

Vijesti 25. lis 202306:46 1 komentar

Svinjska kuga i dalje baca svinjogojce u očaj. Europska komisija dala je rok Hrvatskoj da u manje od mjesec dana mora usmrtiti u klaonicama oko 50 tisuća svinja na zarazom ugroženim područjima - prvenstveno na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Iz Ministarstva poljoprivrede ističu - ovo nije ultimatum, već ustupak kojima bi se riješio problem svinja na gospodarstvima u zaraženim županijama s nižim biosigurnosnim mjerama i kako bi se omogućio promet svježeg mesa na tržištu.

Čak 180 slavonskih crnih svinja je na jednom OPG-u u Otoku eutanazirano prije dva mjeseca zbog zaraze afričkom svinjskom kugom. U svinjcu se umjesto svinja skuplja paučina.

Razgovarali smo s vlasnikom OPG-a u Otoku Samsonom Andabakom koji nam je rekao:

“Tu su bile svinje da se zaštite od sunca, kiše. Tu su ih sve eutanazirali. Malo stravično izgleda. Prazno. Bez veze.”

Ono čime se bavio 30 godina i od čega je živio, sada više nema. Ostalo mu je svega nekoliko gusaka, kokoši i mačaka.

“Meni je to bio glavni izvor, s time sam se bavio. Imam preradu registriranu, sad dva posla ne radim iako sam radio samo sezonski. Sad ne znam što ću. Pa nemam planova, ali možda ću ići u Njemačku, možda je to najbolje”, dodaje.

Udarac Europske komisije

Do sada je u Hrvatskoj zbog afričke svinjske kuge eutanazirano više od 25 tisuća svinja na 1.050 gospodarstava, a dodatan udarac stiže iz Europske komisije. Kako bi odobrila trgovinu svježim mesom, Europska komisija Hrvatskoj je dala rok do 20. studenog da riješi problem svinja na gospodarstvima kategorije 0,1 i 2 u mjestima zaraženima svinjskom kugom.

“Nulta kategorija je ona kategorija posjednika koji imaju samo jednu životinju, samo jednu svinju, kategorija 1 i 2 lagano rastu biosigurnosni uvjeti, a kod kategorije 3 objektu ne može pristupiti nitko, niti životinje lutalice niti druge životinje, niti ljudi, dakle dvorište koje je potpuno fizički ograđeno, objekti koji imaju dezinfekcijske barijere”, objašnjava Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Ako u međuvremenu svinjogojci ne povećaju biosigurnosne uvjete u objektima na kategoriju 3, oko 50 tisuća svinja u nižim kategorijama u manje od mjesec dana bit će usmrćene u klaonicama. S obzirom na kapacitet klaonica oko 1.200 svinja dnevno i rok Europske komisije, ali i širenje zaraze, računica je jasna.

“U odnosu na novi slučaj bolesti u Brodsko-posavskoj županiji, određivanje zona se ponovno preklapa na Osječku. Na neki način smo sada skeptični da Osječko-baranjska neće biti u tih mjesec dana, nego da će nam vratiti na tri mjeseca, a za Vukovarsko-srijemsku županiju pretpostavljamo da će to ostati samo mjesec dana”, kaže Pavić.

Svinjogojci nisu sigurni da Agroproteinka ima dovoljno specijaliziranih vozila za odvoz 210 tona svinja dnevno, dok se za rekategorizaciju gospodarstava nadaju da će struka pronaći rješenje.

Antun Golubović iz Odbora za svinjogojstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori upozorava:

“Jer kažu da bi napravili kategorizaciju ili rekategorizaciju, treba stoka biti unutra. E sada, mi koji smo ostali bez stoke i sad ako je netko u 2 kategoriji, ja ne znam kako će on sada napraviti rekategorizaciju. Jer ne može dobiti stoku na kategoriji dva. Stoka može ići s treće kategorije na treću ili s treće na četvrtu ili s četvrte na treću, ali ne može na 1 i 2.”

Slavonci, pa tako i oni u Otoku – ogorčeni.

“Jako loše, kao i svi ostali. Nemamo što reći kad… Jadno i bijedno.”

“Potamanit će se sve jednostavno, nema. I Osječko-baranjska sve će se to raširiti do kraja, tu zaustavljanja nema. I ne vidim, ne vidim boljitak, ne vidim neki napredak, kao i govedarstvo sve je uništeno.”

“To vam je sad isto kad bi usporedilo da nestane more i da nema više ribara koji svi žive od ribarenja i to, tako mi sada. Nestalo je ono od čega mnogi žive i ono što mi najviše trošimo u prehrani.”

Uvjereni su da će 90 posto svinjogojaca kojima su usmrćene svinje, vjerojatno odustati od svinjogojstva. Tradicije od koje su brojni Slavonci donedavno – živjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare