Zagrebački skupštinari žele da Zagreb bude jedna izborna jedinica

Vijesti 28. tra 202308:17 0 komentara
N1

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici su prihvatili zaključak o izradi prijedloga zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, u kojem pozivaju Ministarstvo pravosuđa i uprave da uzme u obzir stajalište da Zagreb bude jedna izborna jedinica.

Riječ je o prijedlogu SDP-ovog zastupnika Renata Peteka s izmjenama Kluba Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH u kojem se poziva Ministarstvo pravosuđa i uprave da prilikom izrade navedenog prijedloga uzme u obzir stajalište Gradske skupštine Grada Zagreba da izborne jedinice u Republici Hrvatskoj prate postojeće administrativne granice županija, odnosno da Grad Zagreb bude jedna izborna jedinica.

Gradska skupština nužnim smatra i izmijeniti članak 38. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor na način da broj zastupnika u svakoj izbornoj jedinici proporcionalno odgovara broju birača.

Prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće kojima je osnivač Grad te o mjerilima za naplatu njihovih usluga.

Također, usvojen je i prijedlog o prihvaćanju obvezujuće ponude za zakup poslovnog objekta za vrtić u Sesvetama, te zaključak o sklapanju sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi s realizacijom “Jarun Panorama Projekta”, kojim će se stvoriti preduvjeti za prodaju poslovnog prostora za dječji vrtić od strane trgovačkog društva Rotor jug Gradu.

Prihvaćene su i odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba te Sesveta te konačni prijedlog o donošenju Urbanističkog plana uređenja Groblja Granešina, radi osiguranja preduvjeta za izgradnju novih grobnih mjesta i pratećih sadržaja.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog da Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proširi djelatnost na medicinu rada i sporta.

Usvojili su i prijedlog gradonačelnika kojim Grad prihvaća sklapanje Sporazuma o partnerstvu na projektu „GIFT – Zelena infrastruktura za šume i drveće“.

Lani najmanji broj kaznenih djela u posljednjih 20 godina

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba u prošloj godini.

Istaknuto je kako je tijekom 2022. na području Zagreba zabilježeno 10.957 kaznenih djela, 5.583 prometne nesreće i 11.735 prekršaja iz područja javnog reda i mira, odluka lokalnih tijela i ostalih zakona.

U odnosu na 2021. kriminalitet je u padu 1,8 posto, a razriješenost je 2,1 posto veća. Za 14,7 posto manje je prekršaja iz područja javnog reda i mira, odlukama lokalnih tijela i ostalih zakona te je 1,3 posto manje prometnih nesreća. Lani je zabilježen najmanji broj kaznenih djela u posljednjih 20 godina, a razriješenost je i dalje veća od 50 posto. U prometu je manje smrtno stradalih osoba.

Nisu prihvaćeni oporbeni zaključci da gradonačelnik podnese izvješće o poduzetim aktivnostima i terminskim planovima za izgradnju Jarunskog mosta te da svaka tri mjeseca izvještava Skupštinu o prikupljenom otpadu.

Nije prihvaćen niti zaključak nestranačkog zastupnika Ivice Lovrića kojim bi se zadužio gradonačelnik da u roku od 30 dana poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi Dom za starije osobe Markuševec započeo s radom. Također, nije prihvaćen niti prijedlog zastupnika Peteka o pokretanju procesa pregovora s ciljem korištenja zgrade Crvenog križa na Jarunu za pružanje javnozdravstvenih i socijalnih usluga za građane.

Izglasan Poslovnik Gradske skupštine Grada Zagreba

Gradski zastupnici su s 27 glasova “za” i 14 “protiv” donijeli Poslovnik zagrebačke Gradske skupštine. Svih 19 amandmana koje su podnijeli odbijeno je, a najviše ih je, čak 12, podnio zastupnik Petek.

Oporba je najviše kritizirala izmjenu stanki za klub. Naime, tijekom rasprave o pojedinom prijedlogu u dnevnom redu predsjednik kluba gradskih zastupnika ili drugi predstavnik kluba može tražiti stanku i to samo u vezi s prijedlogom o kojem se raspravlja te je dužan navesti razloge zbog kojih traži stanku. Stanka može trajati najdulje 20 minuta dok su dosad bile do 30 minuta.

Prijepore oporbe su izazvali i prijedlozi kako će zastupnici postavljati pitanja gradonačelniku na Aktualnom satu. Tako već na sljedećoj, svibanjskoj sjednici, redoslijed postavljanja pitanja određivat će se ždrijebom, provodit će ga pročelnik Stručne službe u dvorani u kojoj se održava sjednica, a nakon utvrđivanja dnevnog reda tako da se ždrijebaju sve podnesene prijave za postavljanje pitanja.

Dvadeset i druga sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela u četvrtak u 9 sati, zasjedanje je završila u petak u 2,25 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!