Koliko je dobro otvarati prozore tijekom velikih vrućina?

Magazin 20. lip 202408:42 0 komentara
Koliko je dobro otvarati prozore tijekom velikih vrućina?
Unsplash / Ilustracija

Kad vani temperatura naraste, a nemate klima uređaj, je li bolje cijeli dan držati prozore širom otvorene ili zatvorene?

Mišljenja su podijeljena. Jedni kažu da je bolje otvoriti prozore i pustiti što više zraka, a drugi smatraju da je, ako se želite zaštititi od nesnosnih vrućina, bolje držati zatvorene prozore. U konačnici, izbor najviše ovisi o osobnim preferencijama.

Postavlja se pitanje je li štetno imati zatvorene prozore cijeli dan?

Redovito provjetravanje prostorija važno

Istraživanja pokazuju da kvaliteta zraka, osobito u manjim prostorima (kućni ured, čak i spavaće sobe!) brzo opada. U studiji koja je ispitivala kvalitetu zraka u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmjerene razine CO2 značajno su premašile preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bile su i do 75 posto veće.

Loša kvaliteta zraka ne samo da negativno utječe na vaš san, već dodatno narušava vaše opće zdravlje i dobrobit, radnu učinkovitost i koncentraciju.

Istraživači s Medicinskog sveučilišta u New Yorku proučavali su posljednje dvije stavke. Okupili su 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost donošenja odluka pri različitim razinama koncentracije ugljikovog dioksida.

Analizirajući dobivene rezultate, istraživači su otkrili da je visoka koncentracija ovog prirodnog plina značajno usporila misaone procese volontera.

Za referencu: razina ugljikovog dioksida vani je oko 380 dijelova na milijun, ali razina u zatvorenom prostoru može biti puno viša (zbog disanja) – u prepunim uredima ili sobama za sastanke razina često doseže 1000, a ponekad i 3000 dijelova na milijun, kažu istraživači.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da u zraku ima i drugih zagađivača, a veća vlažnost zraka čini vrućinu još neugodnijom, što može otežati i održavanje koncentracije.

Što se najviše preporučuje po vrućinama?

Zbog svega navedenog, važno je da kuća ili stan budu dobro prozračeni i kada temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roleta tijekom cijelog dana poželjno je samo kada nema nikoga kod kuće.

Ako većinu dana provodite u zatvorenom prostoru, većina stručnjaka preporučuje otvaranje prozora nekoliko puta dnevno (barem pet minuta), čak i kada je vani jako vruće. Idealno je napraviti propuh i odmah zatvoriti prozore kako bi se zaštitili od vrućine.

Kada nas uhvati toplinski val, optimalno je provjetravati u ranim i još uvijek hladnim jutrima te u kasnim večernjim satima, ali i tijekom noći. U ostalim razdobljima poželjno je zatvoriti prozore, posebice one koji su izloženi izravnom suncu, piše Aktivni.si, prenosi City Magazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!