Nedostatak sna: Kako točno utječe na tijelo i koju stvar morate posebno paziti?

Zdravlje 20. ruj 202215:44 0 komentara
clock, sat, alarm, buđenje, jutro, krevet, žena, spavanje, san, spavaća soba,
Pixabay/Ilustracija

Preporučeno vrijeme spavanja svakog dana je između sedam i devet sati.

Osim što će se nedostatak sna osjetiti jer ćete biti umorni i nećete se moći koncentrirati na važne stvari, premalo spavanja će utjecati i na sam organizam te može dovesti i do pada imuniteta.

Što znači nedostatak sna?

Tijelu je potreban san, baš kao što mu je potrebna i hrana. Za vrijeme spavanja tijelo se odmara i oporavlja. Do nedostatka sna dolazi kada spavate manje od sedam sati ili kada ne spavate kvalitetno pa se svako malo budite. Ako se ovo događa redovito i svaku noć, s vremenom će se pojaviti veliki problemi za organizam jer mozak i tijelo ne funkcioniraju normalno, a može doći i do smanjene kvalitete življenja. Na nedostatak sna može utjecati i česta nesanica.

Koliko sna je potrebno kojoj dobnoj skupini?

Dok je bebama i djeci potrebno više sna, odraslima treba puno manje sna da bi mogli normalno funkcionirati. Ipak, minimalno je potrebno sedam sati sna svaku noć.

Bebe trebaju između 12-16 sati sna, djeca do dvije godine trebaju 11-14 sati sna, predškolska djeca trebaju između 10-13 sati sna, djeca od 6-12 godina 9-12 sati sna, adolescentima će biti  potrebno 8-10 sati, dok je odraslima dovoljno sedam sati sna.

VEZANA VIJEST

Na što sve utječe nedostatak sna?

Nedostatak sna može utjecati na sve radnje kroz dan, od nemogućnosti koncentracije i razmišljanja, do epizoda spavanja u trajanju od nekoliko sekundi koje mogu biti opasne, na primjer kod vožnje automobila. Jednako tako, ako se nespavanje ponavlja, može doći i do pada imuniteta jer imunološki sustav upravo za vrijeme spavanja obavlja važnu ulogu, stvara antitijela i druge čestice koje se bore protiv infekcija.

Nedostatak sna može utjecati i na debljanje jer san utječe na dva hormona koja kontroliraju osjećaje gladi i sitosti. Upravo zato mnogi ljudi koji ne spavaju kako treba često usred noći jedu.

Postoje i analize koje pokazuju kako nesanica i česti nedostatak sna povećavaju opasnost od dobivanja srčanog i moždanog udara, ali i od povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i depresije. Kroničan nedostatak sna može utjecati i na povećanje razine hormona stresa, ali i dovesti do pojave bora.

Dakle, nedostatak sna utječe na niz procesa u tijelu, a to su:

– koncentracija
– pad imuniteta

– ubrzano debljanje
– povećan rizik za pojavu srčanog i moždanog udara

Kako normalno spavati?

Kako bi se sve funkcije u tijelu vratile u normalu, potrebno je spavati najmanje sedam sati. To se može postići na nekoliko načina.

Prije svega, izbjegavajte spavati po danu kako biste navečer bili što umorniji. Uvedite dnevne tjelesne aktivnosti, bilo hodanje ili neku tjelovježbu pa ćete i navečer lakše zaspati. Nemojte piti alkohol prije spavanja jer on može utjecati na kvalitetu sna. Smanjite i količinu kofeina koji unosite u tijelo. Ono što je bitno je imati rutinu prije samog odlaska u krevet. Uvijek lezite u isto vrijeme, ugasite sve ekrane, a umjesto njih možete čitati knjigu. Prije spavanja zamračite prostoriju, pazite da je uvijek ugodna temperatura. Izbjegavajte konzumaciju velikih obroka nekoliko sati prije spavanja. Nekima će pomoći i čajevi kao što su matičnjak ili valerijana.

Zaključak

Nedostatak sna može utjecati na sve funkcije u tijelu, na ponašanje, ali i na čestu promjenu raspoloženja. Važno je na vrijeme prepoznati ove simptome kako ne bi došlo do dodatnih zdravstvenih komplikacija. Kako bi se spavanje vratilo u normalnu, treba redovito raditi određene radnje koje ne zahtijevaju previše truda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!