Stvari se mijenjaju na bolje za one s onkološkim bolestima

Zdravlje 06. pro 202319:54 0 komentara

Provjerili smo u Ministarstvu zdravstva što je s projektom onkoloških uputnica koje će osigurati brzi početak dijagnostičke obrade i terapije za pacijente kod kojih postoji sumnja u onkološku bolest. Nakon pilot projekta u Rijeci od ljetos se provodi u osam bolnica.

Do kraja godina je plan da sve bolničke zdravstvene ustanove koje imaju ugovorenu onkološku djelatnost sa HZZO-om budu uključene u projekt onkološke uputnice.

U hrvatskim bolnicima mnogo je oboljelih od raka, koji je najveći zdravstveni problem, i po smrtnosti je Hrvatska druga u Europskoj uniji. Da to ne mora biti tako ako rezultati liječenja budu bolji, pokazao je pilot projekt u riječkom KBC-u.

“Ono što je ključno jest u što ranijoj fazi otkriti bolest, krenuti s adekvatnim pravovremenim liječenjem i pratiti pacijenta. Najveći problem je upravo ulazak u sustav, postavljanje dijagnoze i početak liječenja”, objasnio je Ivica Belina, predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu.

Onkološke uputnice provode se u vinkovačkoj, pulskoj i vukovarskoj bolnici, KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka, KB Merkur i KB Dubrava. Plan je nacionalna razina. Na ravnateljima bolnica je da organiziraju i otvore dovoljno ekskluzivnih termina i tako omoguće obradu pacijenata u roku od sedam dana.

“I KBC Sestre Milosrdnice ulazi u to, upravo je u tijeku testiranje toga sustava. Na neki način smo se snašli, našli smo dodatne termine i preraspodjelili radna mjesta. Kao što znate, KBC Sestre Milosrdnice je u poslijepotresnoj obnovi, radimo i popodne kada govorimo o dijagnostici, CT-ima i magnetima. Naša Klinika za tumore je jedan od centara izvsrnosti, kada gdledate na broj karcinoma koji se operira. Organizacijski su napravili puno tako da su te liste značajno, značajno smanjene”, izjavio je Damir Vagić, ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice.

Za otvaranje onkološke uputnice ključan je obiteljski liječnik.

“Cijeli ovaj projekt zamišljen je u suradnji s primarnom zdravstvenom zaštitom. Mi imamo liječnike koji su na ulaznim vratima našeg zdravstvenog sustava. Oni su educirani i znaju prepoznati onkološki suspektnog pacijenta. Ukoliko se dogodi da u ordinaciju uđe onkološki suspektan pacijent, liječnik vrlo jednostavno, jednim klikom, može dobiti na uvid ekskluzivno otvorene termine i bolničkim i zdravstvenim sustavima koji su namijenjeni za onkološki suspektog pacijenta”, objašnjava Hrvoje Jezidžić iz Ministarstva zdravstva.

Koja karika je onda zakazala kad je riječka pacijentica s kvržicom na dojci naručena za ultrazvuk tek za godinu dana?

“Mi smo upoznati s tim slučajem, detaljno smo razradili, kontaktirali smo i providera programskog rješenja u samoj ordinaciji. Nažalost, trebalo je označiti da se radi o onkološki suspektnom pacijentu. Da je liječnica to označila pravovremeno, dobila bi termin u roku od šest dana”, ističe Jezidžić.

Liste čekanja neće riješiti samo informatički alati. Važna je organizacija rada. U Ministarstvu zdravstva navode primjer nesrazmjera. Uočili su da dvije bolnice imaju identičan uređaj za magnetnu rezonancu. U jednoj bolnici se dnevno prosječno obradilo 18 segmenata, u bolnici 300 kilometara udaljenoj se radilo prosječno 30 segmenata. Dakle, 80 posto više.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!