Za najteže pacijente, onkološke uputnice se provode u osam bolnica

Vijesti 06. pro 202311:04 0 komentara

Nakon što se ljetos u riječkom KBC-u testirao projekt nove onkološke uputnice kojemu je cilj da se onkološkim bolesnicima bez odgode omogući dijagnostički i terapijski tretman unutar 7 dana, projekt se nastavio i provodi se od ljetos u 8 hrvatskih bolnica: u vinkovačkoj, pulskoj i vukovarskoj bolnici, KBC Zagreb, Split, Rijeka, KB Merkur i KB Dubrava.

Ključno je za odabir bolnica s onkološkim uputnicama bilo da su u mogućnosti ponuditi ekskluzivne termine kako bi se postupak pregleda za prioritetne pacijente maksimalno skratio.

Podsjetimo, u Rijeci su za novu onkološku uputnicu detektirana 63 bolesnika, a prosječno vrijeme čekanja bilo je svega 3,86 dana.

Onkološke uputnice su informatičko rješenje kojim će se onkološki suspektnim pacijentima osigurava maksimalni prioritet. Međutim, voditelj projekta onkoloških uputnica iz Ministarstva zdravstva, Hrvoje Jezidžić naglašava da je ljudski faktor iznad svega. Da bi onkološka uputnica bila aktivirana nužno je da se pacijent javi obiteljskom liječniku koji će procijeniti suspektnost na karcinom i označiti u sustavu prioritet.

U Ministarstvu zdravstva su nam rekli da su upoznati sa slučajem Riječanke koja je odmah potražila liječničku pomoć nakon što je otkrila kvržicu na dojci, pa je bila naručena na ultrazvuk dojke na Badnjak u 16.40 sati iduće godine. Kažu da je u tom slučaju sumnje na zloćudnu bolest klinička praksa upućivanja pacijenata onkouputnicom kirurgu specijaliziranom za bolesti dojke. Pregled bi bio brzo realiziran no pacijenticu je obiteljska liječnica umjesto putem onkouputnice naručivala putem informatičke platforme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!