Test na hripavac: Postoji nekoliko načina kako se dijagnosticira, pogledajte cijenu

Zdravlje 21. ožu 202412:10 0 komentara
Muškarac sjedi na kauču i kašlje.
Shutterstock / Ilustracija

Početni stadij hripavca vrlo je sličan običnoj prehladi i traje između jednog i dva tjedna pa se, zbog neznanja da je osoba zaražena, ova bolest vrlo brzo širi. Kako biste, ako osjećate brojne simptome slične prehladi koji ne prolaze lako, utvrdili o čemu se radi, najbolje je napraviti test na hripavac.

Početni stadij hripavca vrlo je sličan običnoj prehladi i traje između jednog i dva tjedna pa se, zbog neznanja da je osoba zaražena, ova bolest vrlo brzo širi.

Kako biste, ako osjećate brojne simptome slične prehladi koji ne prolaze lako, utvrdili o čemu se radi, najbolje je napraviti test na hripavac.

Hripavac je vrlo zarazna, akutna infekcija dišnog sustava koju karakterizira spazmatični kašalj. Prenosi se kapljično, odnosno kašljanjem i kihanjem, a početni su simptomi slični simptomima prehlade pa se vrlo lako i brzo širi. Hripavac se uglavnom javlja kod dojenčadi i male djece, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba.

Stadiji hripavca

Zaraza hripavcem ima dva stadija koji se očituju kroz različite simptome koji traju i po nekoliko tjedana. Nakon toga slijedi faza oporavka koja traje otprilike tri tjedna.

1. Prvi stadij – trajanje između jednog i dva tjedna

– curenje nosa

blago povišena temperatura (do 38 stupnjeva)

kašalj (nije uobičajen kod dojenčadi)

– teško disanje koje dovodi i do prestanka disanja

2. Drugi stadij – trajanje između dva i šest tjedana i duže

snažni napadaji kašlja u trajanju od 1 do 2 minute koji završavaju dugim, duboko uvučenim udahom koji zvuči kao hrip

povraćanje i malaksalost koji se javljaju tijekom i nakon napadaja

– pogoršanje simptoma s vremenom

S obzirom na to da, kao što je već navedeno, prvi simptomi hripavca nalikuju simptomima obične prehlade, a traju prilično dugo, infekcija se može proširiti brzo bez da su osobe toga uopće svjesne.

Stoga, kako biste, ako primjetite navedene simptome i posumnjate na hripavac, utvrdili o čemu se zaista radi, najbolje je napraviti test na hripavac.

Test na hripavac

Test na hripavac provodi se tako što medicinski djelatnik štapićem prelazi po unutrašnjosti nosa te tim štapićem dolazi do dijela gdje se spajaju nos i grlo. Nakon toga, uzorak sa štapića se testira na hripavac. Osim toga, hripavac se može utvrditi i vađenjem krvi što je česta praksa kada se radi o dojenčadi.

Test na hripavac možete napraviti preko puta zgrade HZJZ-a, na adresi Rockefellerova 12 u Zagrebu i to tri dana u tjednu. Na testiranje možete doći po preporuci liječnika i tada će vam biti potrebna uputnica ili na vlastiti zahtjev, odnosno bez uputnice, ali uz plaćanje.

Ako se želite testirati bez uputnice, to možete napraviti i u privatnim poliklinikama diljem Hrvatske. Cijene testiranja na hripavac se u ovom slučaju kreću između 50 i 60 eura.

Zaključak

Hripavac je akutna, vrlo zarazna infekcija dišnog sustava koju karakteriziraju napadaji snažnog kašlja.

Osoba od hripavca boluje dugo, odnosno nekoliko tjedana, a prvi simptomi su slični simptomima obične prehlade pa osoba zarazu može proširiti bez da je toga uopće svjesna. Stoga, ako posumnjate da curenje nosa, kašalj, povišena temperatura i otežano disanje nisu od prehlade, preporuča se napraviti test na hripavac.

Test na hripavac provodi se uzimanjem uzorka iz unutrašnjosti gornjih dišnih puteva, može se napraviti na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!