Cijene plina lani su skočile za više od 200 posto, a ove zime mogle bi i više

Ekonomija 07. kol 202110:45 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Predviđa se da će globalne cijene plina ove zime oboriti rekorde jer su zalihe na ključnim tržištima pale zbog niskih razina uslijed iznimno vrućeg ljeta.

Referentna cijena nizozemskog prirodnog plina u sjeverozapadnoj Europi porasla je 80 posto u posljednja tri mjeseca, dosegnuvši rekordnu vrijednost, dok je cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Aziji na osmogodišnjem sezonskom maksimumu, prema prikupljenim podacima Reutersa. Trgovci se klade da će prosječne zimske cijene plina premašiti prošlogodišnje najviše razine, kada su ledene temperature diljem sjeverne Azije dovele do skoka cijena LNG -a za više od 200 posto na rekordne razine, prenosi tportal.

Prosječna cijena derivata UNP -a za isporuku u prosincu u sjeveroistočnoj Aziji iznosi oko 17,65 USD po milijunu britanskih toplinskih jedinica (mmBtu), a za isporuku u siječnju oko 17,80 USD po mmBtu, prema izvorima s burze u Singapuru. Nasuprot tome, prošlogodišnja cijena za isporuke u prosincu u prosjeku je iznosila oko 11,50 USD po mmBt, a blizu 17 USD po mmBt u siječnju, prema Reutersu.

Europske cijene prirodnog plina također su skočile, a cijene u nizozemskom plinskom čvorištu TTF skočile su posljednjih mjeseci za 32 posto na rekordnu razinu, potaknute prekidima u opskrbi zbog ljetnih remonta postrojenja u Norveškoj, niske opskrbe UNP-om, visokih cijena ugljika i niske opskrbe plinom. Popunjenost skladišta plina u Europi trenutno je 50 do 60 posto, u usporedbi s 80 posto prošlog ljeta, kažu analitičari.

“Postoji stvaran rizik da će Europa ući u zimsku sezonu s niskom razinom dionica, što ukazuje da će cijene imati podršku za rast”, rekli su analitičari ING banke u nedavnom komentaru. Ruski Gazprom odgodio je rezerviranje dodatnih tranzitnih kapaciteta za zadovoljenje potražnje, što također povećava rizik od rasta cijena u Europi, dodaju stručnjaci.

“Rusija je sada jedina zemlja s viškom proizvodnje, ali da bi povećala izvoz morala bi rezervirati dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu, a do sada to nije učinila”, rekao je James Huxtep, analitičar plina u regiji EMEA u S&P Global Plats.

U SAD-u je cijena terminskog ugovora o prirodnom plinu ovog tjedna porasla na najvišu razinu u 31 mjesec, pri čemu je Timer Energy do rujna predvidio iznadprosječne temperature zraka za analize tržišta plina, a razina plina u skladištu ispod je petogodišnjeg prosjeka. Trenutna krivulja cijena na američkom terminskom tržištu pokazuje da će cijene ostati iznad razine od 4,0 dolara po mmBtu do ožujka 2022. godine, piše britanska agencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!