UG: Telenor i Telekom prave kartel za uništenje slobodnih medija u Srbiji

Biznis 29. sij 202116:37
United grupa
Izvor: N1

United Grupa (UG), koja u Srbiji zapošljava više od 2.700 ljudi, priopćila je da je zaprepaštena odlukom tvrtki Telekom Srbija i Telenor koje su dogovorile suradnju s ciljem da se unište kablovski operator SBB i United Media, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S.

“Poslije saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu službenih dokumenata, United Grupa će podnijeti tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratit će se i svim relevantnim institucijama u Europskoj uniji“, navodi se u priopćenju.

Sudjelovanje Telekoma u kartelskom udruživanju radi gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje, jer United Grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvijek imao podršku najviših državnih dužnosnika Srbije, kažu iz UG.

Kako ističu, SBB je, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, „uspijevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim općinama, progonu od različitih inspekcija, do prijetnji našim korisnicima koji se ucjenjuju radnim mjestima da nam otkažu ugovore“.

Izvor: Dokument
Izvor: Dokument
Izvor: Dokument
Izvor: Dokument
Izvor: DOKUMENT

Rukovodstvo Telekoma je, poslije sudjelovanja u svim tim opstrukcijama, sada osmislilo i najnoviji napad kroz partnerstvo s Telenorom da bi, kako su naveli u svojim službenim dokumentima, stavili točku na rad naše tvrtke i tako nas prognali iz Srbije, dodaje se.

Kako ističu iz UG-a, neshvatljiv je zato postupak Telenora, koji ima saznanja kroz kakva podmetanja u poslovanju u Srbiji prolazi United Grupa, da se i pored toga kao europska tvrtka kojoj su dobro poznati zakoni slobodnog tržišta odluči na partnerstvo čiji je cilj da se druga privatna tvrtka financijski ošteti i da slobodni mediji ostanu bez novca i prestanu sa emitiranjem programa.

„Iako je nezakonito da državna tvrtka bude posredni ili neposredni vlasnik medija, tvrtka Telekom iz godine u godinu povećava svoj utjecaj u medijima. Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi postati jedini “isporučilac medijskog sadržaja”, odnosno uspostaviti monopol u sferi javnog informiranja. U svim ovim nezakonitim aktivnostima, Telekom sve vrijeme ima bezrezervnu podršku vlasti. Sada se u posao uvođenja građana Srbije u potpuni medijski mrak uključila i češka kompanija Telenor, zbog čega bi najveću cijenu mogli platiti građani Srbije koji ne bi imali mogućnost da se istinito informiraju“, navodi se u priopćenju.

United Grupa je nedavno institucijama Europske unije poslala nesporne dokaze i činjenice o netržišnom ponašanju Telekoma u Srbiji i zakonski neprihvatljivoj pomoći ovoj tvrtki od svih državnih organa. Zbog najnovijih dokaza morat ćemo ukazati i da se u pakt za pokušaj uništenja naše tvrtka uključila i jedna europska kompanija u vlasništvu Petra Kelnera, kažu iz UG-a.

United Grupa vodeći je telekomunikacijski i medijski operator u Jugoistočnoj Europi koji posluje u osam zemalja, a naveli su kako u nijednoj zemlji nisu nailazili na opstrukcije i nezakonite pritiske kao što je to slučaj u Srbiji.

„Snaga naše kompanije su naši korisnici i gledatelji koji biraju da budu istinito informirani, ali i naši mnogobrojni zaposleni čiju egzistenciju ne smiju ugroziti nečasni dogovori Telekoma i Telenora. Zbog svih njih, nećemo dozvoliti da planovi za uništenje kompanija United Media i SBB prođu bez zakonskih posljedica po kreatore ovog nepoštenog poslovnog saveza, za koje vjerujemo da imaju i podršku vlasti u Srbiji“, dodaje se.

United Grupa uložila je u Srbiju skoro 900 milijuna eura, a samo u prošloj godini više od 80 milijuna. Ako se odupremo svim nezakonitim napadima i sabotažama u razvoju kojima smo svakodnevno izloženi, nastavit ćemo s investicijama u Srbiji ulažući 240 milijuna eura u naredne tri godine, naglašava United Grupa.

Kvaliteta naših usluga, ponuda najboljih programskih sadržaja, kao i odanost naših korisnika, jamstvo su nastavka našeg snažnog razvoja i još većeg poslovnog rasta tvrtke koja u ovom trenutku ima oko 12.000 zaposlenih na svim tržištima, ističu iz UG.

United Grupa, osim u Srbiji, posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar