Vanđelića pitali je li ministar Ćorić vršio pritisak na njega. Kaže da jest

Biznis 30. kol 202222:27
N1 / Davorin Visnjic, Davor Puklavec / PIXSELL / Ilustracija

Damir Vanđelić u utorak je gostujući na N1 izjavio kako je, dok je sjedio u NO-u INA-e, vidio da novac iz kompanije curi te da je na to upozoravao i samog tadašnjeg ministra Tomislava Ćorića.

“Mi smo to imali kao temu na Nadzornom odboru i dobili su je svi članovi te je bila proslijeđena samom ministru. Situacija je bila vrlo jednostavna. Vidjelo se da INA ne posluje kako bi trebala pod upravljanjem MOL-a”, kazao je Vanđelić.

“Pokušali smo utvrditi o čemu se radi. Čačkali smo i po plinskom poslovanju i po rafinerijskom poslovanju. Neke stvari smo pronašli i neke su ušle u poslovni plan te su se neke poštivale, a neke nisu. To je također na Upravi, mi kao Nadzorni odbor možemo lobirati da se usvoji određeni plan, ali je provođenje na Upravi”, kaže Vanđelić za RTL.

“Određene stvari smo prijavili i razgovarali smo i imali praktički svakih mjesec-dva dana sastanak s DORH-om gdje smo iznosili stvari koje nas brinu i na koje treba obratiti pažnju. Neke od njih su bili čudni transferi novca već u ono vrijeme i na njih smo upozoravali. Nije sve na meni. Ne može jedan čovjek sam promijeniti cijelu zemlju”, pojasnio je Vanđelić.

Kaže da je imao ogromne pritiske i čudne razgovore. “Onda bi možda razumjeli da sam dosta usamljen”, dodao je.

vezane vijesti

Na pitanje je li bivši ministar Ćorić vršio pritisak na njega, Vanđelić je samo kratko odgovorio: “Da, je”.

“O INA-i nisam pričao s premijerom direktno nego s cijelom Vladom, imali smo prezentacije gdje smo ukazivali da stanje nije dobro i da ide u nekom smjeru koji nije nezakonit”, potvrdio je i dodao da nije tražio zaštitu zbog pritisaka: “Nisam vam ja baš tak mekan da tražim zaštitu.”

Kao razlog zašto ministra nije prijavio, rekao je da je to odmah riješio s njim na sastanku te da je odmah nakon razgovora prestao s pritiscima, ali i da je nedugo zatim i on otišao iz INA-e.

“Kada govorimo o ovoj trenutnoj krađi, ona se dogodila krajem 2021. godine. Ja za to ne znam. Ne znam detalje. Ali mi smo primijetili tijekom 2021. da sustavno iz INA-e sustavno nestaju novci”, kaže i dodaje da to vjerojatno, po njegovom mišljenju, nije jedini ovakav slučaj.

Kaže da nikada nije upoznao Damira Škugora te da ga još nisu iz USKOK-a zvali oko ovog slučaja, ali da će se rado odazvati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar