Vatrogasci požar u Zadru stavili pod kontrolu, izgorjelo više stanova

Crna kronika 15. lip 202112:00 > 17:37
požar, zadar
Izvor: Marko Dimic/PIXSELL

U centru Zadra, na Narodnom trgu, u utorak oko 11:30 izbio je požar u jednom od stanova. Vatrogasci su oko 16 sati zaustavili širenje vatre, ali i dalje ostaju na terenu jer se na požarištu nalazi velika količina drvene građe koja i dalje tinja.

Vatrogasci će ostat će na terenu cijeli dan i noć, a stanari su evakuirani, doznaje se od zadarskih vatrogasaca.

Vatrogasci su obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, potvrdio je Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Marko Dimic/PIXSELL
požar, zadar
Marko Dimic/PIXSELL

Zapovjednik Javne vatrogasne postojbe Zadar Željko Šoša oko 15 sati rekao je da su vatrogasci oko 11.20 sati zaprimili dojavu da gori zgrada na Narodnom trgu.

“Kad smo došli za nekoliko minuta, na nekoliko prozora je izbila vatra. Gore tri, četiri stana. Dosta je bilo unutra smeća i svega. Dosta je teško ugasiti požar s obzirom na to da su stare grede. Iako mi zaustavimo u jednom, greda gori i prelazi u drugi stan. Trebalo bi presjeći grede, a ako se presječe greda, pada sve”, rekao je Šoša.

“Dečki će raditi, nema problema. Po nekoliko sati rade. Nemoćni smo u nekim stvarima. Sve to stropovi i grede i to gori iznutra”, pojašnjava.

Šoša je rekao da se na prvoj zgradi koja je izgorila urušio krov.

“Ugrožen je praktički cijeli polutorok. To je jedna požarna zona. Zasad nam pomoć ne treba, radimo ono što se može. Greda gori u zidu i prelazi u drugi stan”, ističe Šoša.

 

Podsjetimo, oko 11:15 zadarska policija zaprimila je dojavu o požaru u stanu na drugom katu, na poluotoku u Zadru u Ulici Mihe Klaića.

“Upućene su žurne službe i u tijeku je gašenje požara”, rekli su iz PU zadarske te dodali da prema prvim informacijama nema ozlijeđenih.

Vatra je zahvatila i atelje poznatog zadarskog fotografa Željka Maričića. “Otišao sam kući, zvali su me da mi gori atelje. Sve je uništeno”, rekao je te dodao da se ne sjeća je li što ostavio u prostoru.

Svi stanari su evakuirani

Zadarski list piše da je starijoj gospođi trebala pomoć da izađe, a potom su joj sugrađani priskočili u pomoć. Drugi su stanari uplašeno i ubrzano izlazili iz stanova i ureda.

“Žena je počela vikati, vjerojatno je požar izazvalo iskrenje neke instalacije. Frckale su iskre, odjednom je počelo dimiti, padali su komadići izgorenih stvari. Ljudi su me izvukli van. Da nisu, ugušila bih se od dima”, prepričala je za Zadarski list Barbara Mijailović, zaposlenica trgovine koja se nalazi točno ispod gorućeg stana koji se nalazi na prvoj etaži i prvi su susjed ateljeu Foto Maričić.

Barbara je, kako kaže, u šoku, sve se dogodilo tijekom nekoliko sekundi.

“Zvala sam 112, trčala kolegicama. Ne znamo je li nekoga bilo gore. Rekli su nam da se udaljimo zbog plinske boce”, dodaje.

Stanarku iste ulice, Rosandu Cicvarić, dočekao je neugodan prizor pri povratku kući.

“Vidila sam kola, vidila sam dim, ali zahvaćeni dio nisam uočila sve dok mi komad nije pao na glavu. Vikali su mi da se maknem, sve se to brzo dogodilo”, rekla je Cicvarić.

Gradonačelnik: Vatrogasci su na sve spremni

Na Narodni trg je izašao i gradonačelnik Branko Dukić sa svojim zamjenikom i načelnikom Stožera civilne zaštite Antom Babićem.

“Vatrogasci su na sve spremni i iznimno profesionalni. Na Poluotoku je uvijek stacionirano malo navalno vozilo s dva dežurna vatrogasca i oni su uvijek spremni. Ne znam još uvijek prave informacije, ali nadam se da će sve proći u redu. U slučaju požara na Poluotoku dežurni odmah izlaze na teren i pokušavaju spriječiti daljnje širenje požara”, kazao je Dukić za Zadarski.hr.

Zasad nisu poznati uzrok i okolnosti izbijanja požara, što će se utvrditi očevidom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar