Izložba "Zagreb / Grad. Ljudi. Život." otvara se u Muzeju grada Zagreba

Kultura 25. srp 201910:49 > 10:50
Ilustracija

Izložba "Zagreb / Grad. Ljudi. Život." otvara se u četvrtak u Muzeju grada Zagreba, s rijetko izlaganom građom iz fundusa tog muzeja koja svjedoči o zagrebačkoj kulturno-povijesnoj baštini.

Zagreb se ovaj put predstavlja kroz izbor likovnih prikaza grada i portreta poznatih i manje poznatih Zagrepčana nastalih većim dijelom u 20. stoljeću, koji se čuvaju u Zbirci slikarstva, grafike i primijenjene grafike tog ‘najzagrebačkijeg’ muzeja.

Izložene su slike, crteži i karikature o Zagrebu, među ostalim tu su likovno oblikovane tiskanice Gradske plinare, nacrti za promociju i oglašavanje poduzetnog vlasnika tvornice, radovi pismoslikara – oslikani cimeri kao nezaobilazan dio opreme negdašnjih trgovina na zagrebačkim ulicama.

“Izložba otkriva djela iz muzejskog depoa koja su do ove prilike ostala nedovoljno poznata i izlažu se najvećim dijelom prvi put, odnosno već poznata djela interpretira u drugačijem kontekstu od onoga na dosadašnjim izlaganjima. Također, istražuje kako su umjetnici nastojali uhvatiti bit Zagreba u svom radu”, stoji u najavi izložbe kojoj je autorica Željka Kolveshi.

Po njezinim riječima, koncept izložbe objedinjuje izvorni i muzejski kulturno-povijesni kontekst svake slike ili predmeta, njihovo značenje u zagrebačkoj mikrosredini nekad i danas, te kasnije, nakon ulaska u zbirku Muzeja.

Predstavljanje pojedinih umjetnina oživljeno je zanimljivostima vezanim uz autorski odabir neke od zagrebačkih veduta i osoban doživljaj umjetnika, kao i onima vezanim uz privatne i profesionalne sudbine portretiranih osoba, veze naručitelja i autora, dodala je Kolveshi u predgovoru izložbe.

Predstavljene su i okolnosti koje su spojile portretiste i njihove modele, izvorne vlasnike slika i sve one sljedeće, legitimne nasljednike, vlasnike darovanih slika, pa i vlasnike neželjenih slika.

Autorica smatra kako “te male gradske priče postaju neizostavno komplementarne slikama u pokušaju kreiranja kolektivne memorije Zagreba u širokom spektru interesa Muzeja grada Zagreba za ljude koji čine život grada”.

Veći dio izloženih djela sakupljana su od osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali tu su i ranije akvizicije kojima su kasnijim istraživanjima potvrđene nove atribucije i datacije.

Kao dio popratnog programa u Muzeju će se održati ciklus likovno-kreativnih radionica, mali tečaj crtanja i slikanja u prostoru izložbe namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i odraslima.

Polaznike će se prvo provesti kroz izložbu te im pribliti pojedine umjetnike, portretirane osobe, njihove sudbine, povezanost sa slikarom, njihovo dijelovanje u gradu.

Nakon toga uz pomoć voditeljica, Romane Nikolić i Marije Sabolić, upoznat će se s tehnikom izrade portreta, učiti o kompozicijskim načelima i proporcijama ljudskog lica, te o povijesnim razdobljima u likovnoj umjetnosti.

Radionice će se održavati od 30. srpnja do 14. kolovoza i naplaćuju se jednom ulaznicom bez obzira na broj dolazaka.

Izložba će biti otvorena do 10. studenoga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.