Film “Quo Vadis, Aida?“ dobitnik filmske nagrade publike LUX

Kultura 08. lip 202214:32 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dodijelila je ovogodišnju europsku nagradu publike LUX filmu "Quo vadis Aida?" bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, priopćeno je u srijedu iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na svečanosti dodjele, održanoj u srijedu u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Metsola je rekla kako je taj film snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubojstvima više od osam tisuća najmilijih i da se takva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada ne smiju zaboraviti.

Po njezinim riječima, nagrada publike LUX gradi mostove između političkog rada i kreativnog stvaralaštva filmaša u Europi, a LUX filmovi umjetnošću pronose osjećaj borbe za građanska prava, ljudska prava, pravdu, demokraciju i slobodu.

Prihvaćajući nagradu, redateljica Jasmila Žbanić je rekla da je, kada je pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila da je rat u Bosni, u Hrvatskoj i regiji bio posljednji rat u Europi.

“Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi”, poručila je.

Zastupnicima se obratila i počasna gošća Munira Subašić, predsjednica udruge „Majke Srebrenice“, koja je preživjela genocid u Srebrenici, rekavši kako u Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Zamolila ih je da zaustave rat u Ukrajini, kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju.

“Quo vadis, Aida?” je realiziran u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke Rumunjske i Turske.

Glavna je junakinja Aida, prevoditeljica mirovnih snaga UN-a u ljeto 1995. u Srebrenici, čija je obitelj među tisućama civila koji traže utočište u kampu UN-a.

U užem izboru za nagradu bili su i filmovi „Bijeg“ danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena te „Konačna sloboda“ austrijskog redatelja Sebastiana Meisea.

Pobjednički film izabran je glasanjem europske publike i zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaka od te dvije skupine nosila 50 posto ocjene.

Od 2020. nagradu publike LUX zajedno dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, a zahvaljujući njoj Parlament od 2007. podržava distribuciju europskih filmova te prijevode na 24 jezika EU-a.

Partneri Nagrade LUX su i Europska komisija i mreža Europa Cinemas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!