Konzumiranje nara idealno tokom zime: Štiti od raka i gripe

Lifestyle 30. sij 201616:05 > 16:08
pixabay.com

Nar je voće koje sadrži dosta antioksidansa i vrlo je bogato vitaminom C, a njegovo konzumiranje se preporučuje jer ima moć čovjeka štititi od raka i gripalnih infekcija.

O ovoj je temi za Anadoliju govorio Ali Unal, profesor je na Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Erciyes u turskom gradu Kayseriju.

Unal kaže kako svako godišnje doba ima odgovarajuće voće ili povrće koje treba unositi u organizam. Prema njegovim riječima, ako ih čovjek u svoj organizam unosi svježe, imaju sposobnost spriječiti određene bolesti koje su specifične za to godišnje doba, ali i neka druge.

Unal je naglasio kako unošenjem voća i povrća bogatog vitaminom C u zimskom periodu, jača imunitet organizma.

“Nar je voće koje je vrlo bogato vitaminom C i konzumiranje nara ili svježeg soka od nara jača imunitet”, kazao je Unal.

On je dodao kako nar sadrži antioksidanse, vitamine A i E te zbog toga dugoročno uništava kancerogene stanice u tijelu.

“Na taj način ljudi se mogu štiti i od mogućnosti raka i od gripe. U slučaju gripe konzumiranjem nara se može mnogo brže i lakše izliječiti, jer on vaš imunitet čuva jakim. Zbog toga smatram da je nar jedno od najvažnijih voća u zimskom periodu”, poručio je Unal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.