Jeste li znali da je utjecaj probavljanja hrane na gubitak kilograma ključna stavka na koju često zaboravljamo?
Važno je znati koliko vremena se određene namirnice probavljaju, osobito ako želite smršavjeti ili održati kilažu. Ipak, zapamtite da precizno vrijeme probavljanja ovisi o metabolizmu, godinama pa čak i spolu.
Ako na meniju imate više namirnica koje se brzo probavljaju, primijetit ćete da jedete količinski mnogo više nego što biste trebali jer nakon ovakvih obroka vrlo brzo ponovno osjetite glad. Ova vrsta hrane daje brzu dozu energije, odnosno glukoze. Iako to zvuči dobro, ako vam je tijelo puno glukoze koju ne koristi, ostatak će se pretvoriti u masnoću. Ako jedete samo takve namirnice, vaš probavnu sustav će cijelo vrijeme raditi maksimalno, a to je za organizam prilično teško, piše Zadovoljna.
Stručnjaci savjetuju da ne kombinirate brzo i sporo probavljivu hranu u jednom obroku, kao i da izbjegavati konzumirati namirnice koje se brzo probavljaju nakon što se pojeli nešto sporo probavljivo.
Najbolje vrijeme za miješanje ove dvije grupe namirnica je ručak, kada vam je sustav probavnih organa najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebali biti jednostavniji, s namirnicama koje se brzo probavljaju. Tako ćete dobiti snagu odmah nakon doručka, a uvečer će se trbuh odmoriti.
Koliko se dugo probavljaju određene namirnice?
Voda se probavlja trenutno.
Voćni sok ili sok od povrća – 15 – 20 minuta
Sirovo povrće – 30 – 40 minuta
Kuhano povrće – 40 minuta
Riba – 45 – 60 minuta
Salata s uljem – 60 minuta
Krumpir – 1,5 – 2 sata
Žitarice (heljda, riža…) – 2 sata
Mliječni proizvodi – 2 sata
Orašasti plodovi – 3 sata
Piletina – 1,5 – 2 sata
Junetina – 3 sata
Janjetina – 4 sata
Svinjetina – 5 sati
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!