Ključna stvar za održavanje kilaže je vrijeme potrebno da se hrana probavi

Lifestyle 24. kol 202113:36 0 komentara
hrana, ručak, večera, stol, doručak, obrok, jelo, objed,
Unsplash

Jeste li znali da je utjecaj probavljanja hrane na gubitak kilograma ključna stavka na koju često zaboravljamo?

Važno je znati koliko vremena se određene namirnice probavljaju, osobito ako želite smršavjeti ili održati kilažu. Ipak, zapamtite da precizno vrijeme probavljanja ovisi o metabolizmu, godinama pa čak i spolu.

Ako na meniju imate više namirnica koje se brzo probavljaju, primijetit ćete da jedete količinski mnogo više nego što biste trebali jer nakon ovakvih obroka vrlo brzo ponovno osjetite glad. Ova vrsta hrane daje brzu dozu energije, odnosno glukoze. Iako to zvuči dobro, ako vam je tijelo puno glukoze koju ne koristi, ostatak će se pretvoriti u masnoću. Ako jedete samo takve namirnice, vaš probavnu sustav će cijelo vrijeme raditi maksimalno, a to je za organizam prilično teško, piše Zadovoljna.

Stručnjaci savjetuju da ne kombinirate brzo i sporo probavljivu hranu u jednom obroku, kao i da izbjegavati konzumirati namirnice koje se brzo probavljaju nakon što se pojeli nešto sporo probavljivo.

Najbolje vrijeme za miješanje ove dvije grupe namirnica je ručak, kada vam je sustav probavnih organa najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebali biti jednostavniji, s namirnicama koje se brzo probavljaju. Tako ćete dobiti snagu odmah nakon doručka, a uvečer će se trbuh odmoriti.

Koliko se dugo probavljaju određene namirnice?

Voda se probavlja trenutno.

Voćni sok ili sok od povrća – 15 – 20 minuta

Sirovo povrće – 30 – 40 minuta

Kuhano povrće – 40 minuta

Riba – 45 – 60 minuta

Salata s uljem – 60 minuta

Krumpir – 1,5 – 2 sata

Žitarice (heljda, riža…) – 2 sata

Mliječni proizvodi – 2 sata

Orašasti plodovi – 3 sata

Piletina – 1,5 – 2 sata

Junetina – 3 sata

Janjetina – 4 sata

Svinjetina – 5 sati

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!