MIND dijeta: Prednosti, nedostaci i koje točno namirnice ne smijete jesti?

Lifestyle 19. stu 202115:23
Unsplash

Mozak stari i mijenja se, a često dolazi i do gubitka pamćenja. Baš kao što je potrebno vježbati tijelo zbog zdravlja, posebnu pozornost treba obratiti i na zdravlje mozga. Veliku ulogu u tome ima MIND dijeta, koja je stvorena kako bi poboljšala zdravlje mozga (mind), točnije, ovaj način prehrane sprječava nastanak demencije i gubitak funkcija mozga.

Iako se radi o dijeti, MIND dijeta nema za cilj gubitak kilograma, već poboljšanje zdravlja, posebno zdravlja mozga, a svoju djelotvornost može zahvaliti određenim namirnicama.

Što je MIND dijeta?

MIND je je zapravo kombinacija Mediteranske i DASH prehrane (dijeta za snižavanje krvnog tlaka) za odgodu neurodegenerativnih bolesti.

Mnogi stručnjaci upravo ove dvije dijete pronalaze kao najzdravije zbog njihovih brojnih blagodati koje imaju na organizam.

Ovakav način prehrane može smanjiti krvni tlak te smanjiti opasnost od pojave dijabetesa i drugih bolesti. Osim toga, MIND dijeta zagovara namirnice koje poboljšavaju rad mozga, usporavaju starenje mozga, utječu na pamćenje i funkcije mozga.

Kako se jede na MIND dijeti?

MIND dijeta bazira svoju prehranu oko biljnih namirnica, a smanjen je udio hrane životinjskog podrijetla te se izbjegava hrana koja sadrži dodane šećere.

Mliječni proizvodi i meso bi se trebali smanjiti i ne jesti svaki dan, dok se hrana većinom kuha na maslinovom ulju.

Osim toga, kod ove dijete je važno paziti i na količinu hrane na tanjuru, odnosno na veličinu porcije.

Koje namirnice se mogu jesti na MIND dijeti?

MIND dijeta zagovara deset različitih vrsta hrane koje se trebaju konzumirati što češće i pet grupa koje treba izbjegavati. Tako bi se svaki dan trebalo konzumirati barem tri porcije cjelovitih žitarica, voća i povrća, dok bi jednom tjedno trebalo jesti ribu i perad. Međuobroci bi trebali uključivati orašaste plodove i bobičasto voće.

Deset vrsta namirnica koje su uključene u MIND dijetu:

1. Zeleno lisnato povrće: Ovdje spadaju kelj, brokula, špinat, salate. Potrebno je jesti šest ili više obroka na tjedan koji sadrže zeleno povrće.

2. Drugo povrće: Osim zelenog povrća, preporuča se svaki dan jesti i ostalo povrće koje sadrži puno vitamina i minerala.

3. Bobičasto voće: Bobičasto voće ima snažno antioksidansko djelovanje, a ovdje spadaju jagode, borovnice, maline i kupine. Potrebno ih je jesti barem dva puta tjedno.

4. Orašasti plodovi: Najbolje je svaki dan za međuobrok pojesti oko šaku orašastih plodova koji su dobri za zdravlje mozga.

5. Maslinovo ulje: Umjesto da se hrana priprema na suncokretovom ili biljnom ulju, kod MIND dijete tu ulogu ima maslinovo ulje koje se može koristiti i kao dodatak salatama.

6. Cjelovite žitarice: Preporuka je tri puta dnevno jesti cjelovite žitarice. Bilo kao sastojak kruha ili u obliku zobenih pahuljica ili kvinoje.

7. Riba: Najbolje je odabrati ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su na primjer tuna, losos ili sardine. Ribu je potrebno jesti barem jednom tjedno.

8. Mahunarke: Preporuča se jesti mahunarke u barem četiri obroka tjedno. Ovdje spadaju: Grah, leća ili mahune.

9. Perad: Piletina ili puretina se mogu jesti dva puta tjedno. Ipak, važan je i način pripreme jela, pri čemu ne smije biti prženo u dubokom ulju.

10. Vino: Vino je poznato kao piće Mediteranske dijete, a bolji učinak na zdravlje mozga ima crveno vino. Potrebno je ne pretjerivati s količinama te popiti samo čašu dnevno.

Pet vrsta namirnica koje je potrebno izbjegavati u MIND dijeti:

Osim preporuka namirnica koje se mogu konzumirati, postoje i namirnice koje je potrebno izbjegavati ili smanjiti jer sadrže trans masti koje mogu utjecati na pojavu brojnih bolesti te na razvoj Alzheimerove bolesti.

Ovdje spadaju: maslac ili margarin, sir, crveno meso, pržena hrana, peciva i pekarski proizvodi te slatkiši.

Koje su prednosti MIND dijete?

Namirnice koje su uključene u ovu dijetu su dobar izvor vlakana, kao i vitamina. Sadrže vitamin E, folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline, flavonoide i karotenoide. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je kako MIND dijeta smanjuje opasnost od pojave Alzheimerove bolesti za 53 posto, a jednako tako se i produljuje zdravlje mozga za sedam godina. Pokazalo se i kako smanjuje razvoj Parkinsonove bolesti. Glavna prednost MIND dijete je i ta što je kod ljudi koji se nisu striktno držali dijete, već su je prilagodili svojim preferencijama, također vidljiv napredak.

Dosadašnji rezultati pokazuju kako navedene namirnice znatno usporavaju starenje mozga. Kako bi rezultati bili još bolji i kako bi se dodatno usporilo starenje mozga, pomoći može i tjelovježba.

MIND dijeta nije nalik drugim dijetama te joj nije primarni cilj gubljenje kilograma. Umjesto toga, ova dijeta se sastoji od deset namirnica koje je potrebno konzumirati svaki tjedan i pet koje bi trebalo izbjegavati ili smanjiti. Sam cilj i učinak dijete je zdravlje mozga, poboljšavanje funkcije mozga i sprječavanje razvoja demencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.