Rostuhar za N1 otkriva kako je snimio prvi hrvatski VR film: “U plemenu nema igara moći…”

Lifestyle 09. pro 202313:28 0 komentara

Zagreb je ovog prosinca dobio svoje prvo virtualno kino. Pokretač tog projekta kao i autor prvog hrvatskog virtualnog filma je naš poznati putopisac Davor Rostuhar, koji je bio gost Novog dana s Mašenkom Vukadinović.

“Trudim se pričati priče multimedijski. U projektima ‘Ljubav oko svijeta’ i ‘Polarni san’ bili su knjiga, film i usmeni storytelling. VR je novi medij pripovjedanja, video zapis u 360 stupnjeva. Tehnologija je donedavno bila u povojima. Sad je uznepredovala i odlučio sam napraviti nešto prvo u Hrvatskoj, poklopilo mi se s knjigom ‘Lovci sakupljači'”, govori Rostuhar.

Prvi VR film dokumentarac priča priču o plemenu Hadžabe u Tanzaniji, sniman je 16 dana na ekspediciji.

“Kroz prijašnje ekspedicije susretao sam se dosta s raznim plemenima. Lovci sakupljači su mi bili osobito bili zanimljivi jer su naši preci tako živjeli. To je najstariji oblik života na zemlji, prije nego smo krenuli na sjedilački način života prije par tisuća godina. Kad smo se odmaknuli od toga, krenuo je napredak civilizacije, evoluirali smo, puno dobrih, ali i loših stvari – odmak od prirode. U Papui, Amazoni i Africi upoznao sam plemena koji tako žive, a ovom plemenu u Africi odlučio sam se vratiti nakon deset godina i dokumentirati njihov život. Nisu ratoborni ni izlolirani, ali odbijaju promjenu. Daju nam uvid u način života kakav su živjeli naši preci. Komunicirali smo putem prevoditelja”, govori Rostuhar

Objasnio je i kako je u VR-u malo kompliciranije snimanje, morate postaviti kameru i maknuti se iz kadra, loviti autentičan događaj… “Izazov je puno veći”, kaže.

“Svi lovci sakupljači žive egalitarnim načinom života, u malim družinama gdje nema hijerarhije niti odnosa moći. Ravnopravni su, jednako doprinose. Pleme Hadža jedan je to od rijetkih primjera egalitarnog načina života. Sve kulture danas su prilično patrijahalne. Ravnoteža moći se u kasnijim fazama razvoja društva očito narušila”, govori.

VR je, prema njegovim riječima, nova dimenzija videopriče, nema okvira i prozora u drugu stvarnost, uranjate u nju i nalazite se u samoj stvarnosti. Za kreativce je to uzbudljivo doba. “Već 25 godina putujem i pričam priče. Mislim da nas oplemenjuje i razvija različitost”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!