Brnabić: Jedina sam osoba diskriminirana od obje zajednice, ja se nisam udala

Regija 13. ruj 202218:45 0 komentara
Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji o ljudskim pravima u okviru manifestacije "Europride 2022" da je "dobro da se razgovara" i da je "vjerojatno jedina osoba koja je diskriminirana od obje zajednice". Više desetina LGBT aktivista zvižducima je dočekalo premijerku Brnabić u beogradskom Domu omladine.

„Mislim da je dobro da razgovaramo i ne mislim da je ovo dijalog i vjerojatno sam jedina osoba koja je diskriminirana od obje zajednice i prva političarka u ovoj zemlji i regiji koja se nije uplašila i nije me bilo sram da budem LGBT. Ovo je moja borba“, kazala je.

PROČITAJTE JOŠ

Aktivisti su u dvorani u kojoj se održava konferencija, uzvikivali „Hoćemo Pride“, „Pride je prosvjed“, „Hoćemo naša ljudska prava“ i zviždali joj.

„Dajem sve od sebe, ja sam povećala vidljivost zajednice i ako se bar jedna osoba osjeća bolje. Ja pomičem granice za barem jedan metar, učinite i vi isto i svima će biti isto, prestanite kritizirati. Ja sam sebi dala nijedno drugo pravo od onog što i vi imate i to nije mnogo prava, slažem se. Ja se nisam udala“, kazala je Brnabić.

Na povike „Šećemo u subotu“, ona je rekla: „Ne može vas nitko spriječiti jer je to osnovno ljudsko pravo“.

„Ne bismo bili ovdje danas da ja nisam potpisala pismo podrške. Vi ne biste imali Pride kao što imate od 2014. od vremena kada je stranka kojoj ja pripadam osigurala to u Beogradu i Srbiji. Mi ovdje pomičemo granice jer ovo je prvi Europride u jugoistočnoj Europi“, dodala je.

Aktivisti su joj dobacili „Ali tvoja policija ga je zabranila“.

„Moram reći iskreno – ja jesam zadovoljna jer je Beograd izabran da razgovaramo o ovim problemima“, navela je Brnabić.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju sudionika „Europride  2022“ kao ni sudionika obiteljske šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. rujna 2022. godine, priopćeno je iz MUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.