Tim iz Srbije razvija domaći test na koronavirus

Regija 12. tra 202117:31
covid, koronavirusa, testiranje na covid, laboratorij, test, epruveta
Izvor: Unsplash/ilustracija

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na koronavirus, a profesorica Kemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na ovom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

„Vjerujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih prijetnji te vrste“, rekla je Tanja Ćirković Veličković za N1.

Radi se o testu koji kombinira karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektirati.

Kako navodi profesorica Kemijskog fakulteta, to će podići osjetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Sve komponente testa proizvodit će se u Srbiji

Tim doktorice Ćirković Veličković predložio je još dvije inovacije koje trebaju učiiti testove pouzdanijima, rekla je ona. Sve komponente testa proizvodit će se u Srbiji.

Ona je rekla da u ovom trenutku ne može procijeniti koliko bi se čekalo na rezultate nakon korištenja ovakvog testa, jer će se ta faza istraživanja početi izvoditi iduće godine.

„Mi ćemo raditi na tome da to vrijeme bude što kraće“, rekla je Ćirković Veličković i dodala da će se do ljeta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 posto sigurnosti.

Ćirković Veličković smatra da se Srbija treba pozicionirati kao lider u regiji za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju.

Podsjeća da kad je započela pandemija koronavirusa nije bilo moguće doći do testova, čak ni do zaštitnih maski.

„U takvim trenucima krize svaka zemlja prije svega osigurava svoje stanovništvo, tako da vjerujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu reagirati i prilagoditi svoja istraživanja trenutnoj situaciji“, rekla je ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar