Desnica na korak do formiranja vlade u Madridu

Svijet 05. svi 202107:13
glasanje, izbori, referendum, birači
Unsplash/Ilustracija

Konzervativna Narodna stranka (PP) na čelu s čelnicom Isabel Ayuso pobijedila je u utorak na prijevremenim regionalnim izborima u Madridu te je na korak do sastavljanja koalicijske desne vlade sa strankom Vox s kojom bi imala 78 mjesta od ukupno 136 u regionalnom parlamentu, a isto tako može formirati i svoju manjinsku vladu.

Narodna stranka je osvojila 65 mjesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 69 zastupnika.

“Omogućit ćemo Ayuso upravljanje pokrajinom”, izjavila je Voxova čelnica Rocío Monasterio nakon osvojenih 13 zastupničkih mjesta.

“Mi smo ispunili cilj, izbacili smo ljevicu iz regionalne vlade Madrida”, dodala je.

Ayuso, 42-godišnja novinarka s magisterijem iz političke komunikacije, predsjednica je pokrajine Madrida od kolovoza 2019. godine.

Prijevremene izbore je sazvala nakon što je pukla suradnja s manjinskim koalicijskom partnerom, strankom centra Građani koja je zadnjih mjeseci bila u dogovorima s ljevicom u raznim dijelovima zemlje, a koja u subotu nije ušla u parlament u Madridu.

“Danas počinje novo poglavlje u povijesti Španjolske. Iz Madrida ćemo vratiti ponos, osjećaj pripadnosti, kulturu napora u ostvarenju rezultata, te jedinstvo Španjolske”, istaknula je Ayuso ispred sjedišta stranke gdje su deseci okupljenih pristaša vikali “predsjednica” i “sloboda”, noseći španjolske zastave.

Regija Madrida, s nešto više od 5 milijuna stanovnika s pravom glasa, uporište je Narodne stranke koja je ondje na vlasti zadnjih 26 godina.

Od kada je izbila pandemija koronavirusa Ayuso je bila u stalnom sukobu sa socijalističkim premijerom Pedrom Sánchezom oko restriktivnih mjera. Madrid, čiji je gradonačelnik također iz redova Narodne stranke, ima najblaže mjere od 17 autonomnih pokrajina Španjolske, a Ayuso je isticala kako je važno spasiti radna mjesta, prvenstveno ugostitelja čiji su lokali prošle godine bili zatvoreni 100 dana.

U utorak je na izbore izašlo rekordnih 76 posto birača, što je 12 posto više nego na zadnjim izborima 2019. godine. Tijekom sunčanog i toplog dana  stvarale su se kolone od po 200 ljudi ispred birališta. Biračima su dijeljene kirurške maske koje su navlačili preko vlastitih, obveznih na javnim prostorima u čitavoj Španjolskoj.

Tri lijeve stranke – Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), Više Madrid i Unidas Podemos – zajedno su osvojile 58 mjesta, daleko od potrebnih 69 za formiranje vlade.

“Tužan sam jer nismo očekivali ovakav rezultat”, izjavio je PSOE-ov čelnik Ángel Gabilondo, čija je stranka osvojila 24 mjesta, najmanje u povijesti regionalnih izbora u Madridu. “No vratit ćemo se na idućim izborima, naš projekt nije mrtav, nastavit ćemo se boriti za ono što želimo”, poručio je.

Čitava kampanja bila je usmjerena na ideološka pitanja, a stranke ljevice su spominjale “borbu protiv fašizma”, fokusirajući se na desnu stranku Vox koja je pak obećavala građanima sigurnost i borbu protiv ilegalne imigracije.

Vox može omogućiti Narodnoj stranci i samostalno upravljanje pokrajinom ako se suzdrži u parlamentu od glasovanja o vladi. U drugom krugu glasanja bi Narodna stranka imala 65 glasova, a stranke ljevice 58 što joj je dovoljno za formiranje manjinske vlade.

“Naš zadatak će sada biti rad na smjenjivanju vlade koja će proizaći iz ovog rezultata”, rekla je Mónica García, čelnica formacije Više Madrid.

Autonomna pokrajina Madrid je uz Kataloniju i Baskiju jedna od gospodarski najmoćnijih dijelova Španjolske te na nju otpada 19 posto nacionalnog BDP-a. Prošle zime je ju je pogodila nezapamćena snježna mećava koja je izazvala prometni kolaps u glavnom gradu i okolici te uzrokovala veliku financijsku štetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.