Kako bi moglo izgledati ovo ljeto? Evo što kažu stručnjaci

Svijet 23. ožu 202111:44 > 21:16
Izvor: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Cjepivo protiv covida-19 snažan je alat koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, no pojava novih varijanti virusa i dalje izaziva zabrinutost, osobito jer su neke od inačica zaraznije. Ispred nas je neizvjesno razdoblje, no s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, nekoliko stručnjaka navelo je što bi mogli očekivati tijekom ljetnih mjeseci.

S porastom broja cijepljenih mogle bi se popustiti mjere

“Cjepiva su naš izlaz iz ove pandemije”, kazao je David Aronoff, direktor Odjela za zarazne bolesti Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt.

Timothy Brewer, profesor medicine i epidemiologije sa Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu, smatra da bi s porastom broja cijepljenih osoba moglo doći do ublažavanja nekih epidemioloških mjera.

VEZANE VIJESTI

Cjepivo štiti od covida-19, a što je više osoba zaštićeno od virusa, to su veće šanse da bi se ovog ljeta mogli baviti nekim stvarima koje su nam u vrijeme pandemije bile onemogućene.

Okupljanja na otvorenom bit će sigurna

Brewer je istaknuo da podaci pokazuju da je prijenos koronavirusa manji na otvorenom, osobito uz pridržavanje ostalih epidemioloških mjera, poput održavanja fizičke distance. U nadolazećim mjesecima mogli bi se u većoj mjeri okupljati na otvorenom, smatra Brewer.

“Nisam siguran hoće biti moguća velika masovna okupljanja poput okupljanja na stadionima, ali mislim da će biti moguća manja okupljanja na otvorenom”, tvrdi Brewer.

No, stručnjaci još uvijek pozivaju na oprez. Rizik od zaraze i dalje postoji, osobito za osobe koje nisu cijepljenje protiv covida-19.

Moći ćemo ići na plaže i bazene

Aronoff vjeruje da ćemo tijekom ljetnih mjeseci mogli uživati na plažama i bazenima.

“Velika prednost plaže je što se možete odmaknuti i uživati u svježem zraku i vodi”, kazao je Aronoff, dodajući da i bazeni uglavnom nude istu sigurnost. To znači da se možemo fizički distancirati od drugih kako se ne bi zarazili koronavirusom.

VEZANE VIJESTI

No, kada je riječ o vodenim parkovima, Aronoff poziva na oprez jer je poznato da se stvaraju gužve na toboganima i drugim aktivnostima u zabavnim parkovima. U takvim okolnostima nije se moguće pridržavati propisanih epidemioloških mjera pa je rizik od zaraze veći.

Cijepljene osobe moći će se okupljati na otvorenom

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za cijepljene osobe u kojima se navodi da se “cijepljenje osobe mogu okupljati u zatvorenom, bez maski ili distance, s drugim cijepljenim osobama”.

Uz to, navodi se da se cijepljene osobe mogu družiti u zatvorenim prostorijama s osoba koje nisu cijepljenje, ali kod kojih je rizik od zaraze koronavirusom nizak, piše Huff post.

Više ćemo putovati

Stručnjaci navode da ćemo tijekom toplijih mjeseci više i putovati, a to sa sobom nosi određene rizike. Pandemija još uvijek traje pa je potrebno biti oprezan. Stručnjaci smatraju da se građanima još neko vrijeme neće preporučivati putovanje. CDC i dalje savjetuje da se izbjegavaju putovanja, osim ako to nije nužno.

Nove varijante koronavirusa izazivaju zabrinutost, a Jennifer Nuzzo, viša znanstvenica u centru za zdravstvenu sigurnost u Johns Hopkinsu,  ističe da znanstvenici pomno prate nove sojeve.

“Iako se situacija može pogoršati, podaci trenutno nisu zabrinjavajući. Nošenjem maski, fizičkim distanciranjem, pranjem ruku i cijepljenjem usporit ćemo širenje virusa SARS-CoV-2 i njegovih inačica”, ističe Nuzzo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar