Požari bjesne diljem svijeta: Najteže je u Turskoj, Grčkoj i Kaliforniji

Podijeli:
Izvor: STR / AFP

I dok su kod nas požari ugašeni te je stigla promjena vremena, u dijelu Europe, ali i svijeta bjesne požari. Najteže je u Turskoj i Grčkoj te Kaliforniji.

Borba s požarima u Turskoj i dalje traje. Tisuće stanovnika i stranih turista bježe pred vatrom koja se širi enormnom brzinom. A u gašenju jednih od najtežih šumskih požara u povijesti zemlje sudjeluje nikad veći broj vatrogasaca.

VEZANA VIJEST

Ukupno 5200 vatrogasnih timova poslano je na gašenje požara u pratnji vozila i helikoptera. Timovi se bore s vatrom u nekoliko različitih gradova i lokacija u Turskoj.

Od prošlog tjedna u požarima je život izgubilo osmero ljudi. Izgorilo je tri puta veće područje od onog koje u prosjeku godišnje bude uništeno vatrom. Vatra je stigla i do termoelektrane, a osim opasnosti za ljudske živote, A zbog mogućeg izgaranja ugljena pojavila se bojazan od ekološke katastrofe.

“Dok nastavljamo s naporima i osmi dan, suočili smo se i s požarom u elektrani. Nadajmo se da ćemo to riješiti prije nego što se tamo potpuno proširi”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erogan.

Srećom, tako je i bilo. Vatra koja je prijetila termoelektrani na ugroženom jugozapadu Turske, ugašena je, a dio radnika i stanovnici evakuirani brodom.

I Grčka se danima brani od vatre

U više od 150 požara spaljeni su deseci tisuća hektara šuma. Kao i Turska, Grčka se danima brani od vatre. Brojna sela evakuirana su na otoku Eubeji, ali vatrogasci su uspjeli ugasiti obraniti mjesto održavanja antičkih Olimpijskih igara.

VEZANA VIJEST

No, stanovnici sada muku muče s i onečišćenjem zraka.

A upozorenje da hitno moraju napustiti svoje domove, dobile su i tisuće stanovnika Kalifornije. Jer je Dixie – najveći požar ove godine sve bliže kućama.

Budući da je u Hrvatskoj trenutno stanje stabilno, a imamo i dovoljno zračnih protupožarnih snaga u zemlji, jedan kanader ide pomoći Grčkoj, a drugi bi se uskoro iz Turske trebao vratiti u Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar