Rusija postavila uvjete za mirovne pregovore s Ukrajinom

Svijet 30. ožu 202311:03 4 komentara
REUTERS / Violeta Santos Moura / Ilustracija

Rusija je poručila da Ukrajina mora biti "neutralna" i odbiti se pridružiti NATO-u i Europskoj uniji kako bi započela mirovne pregovore o okončanju rata, prenijela je Anadolija.

“Potreban nam je neutralan i izvanblokovski status Ukrajine, njezino odbijanje da se pridruži NATO-u i EU-u i potvrda ukrajinskog beznuklearnog statusa, kao i priznanje nove teritorijalne realnosti od strane Kijeva i međunarodne zajednice”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Galuzin u intervjuu za rusku televiziju RTVI.

Galuzin je kazao da Moskva vjeruje da je “sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Europi” moguć kada se okončaju sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga.

Dodao je da je Ukrajina odbila razmotriti diplomatsko rješenje rata i da nije bilo “značajnih promjena” u stavu Kijeva jer se i dalje “oslanja na vojno rješenje sukoba”.

“Čini se da će mnogo toga ovisiti od toga koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na porijeklo njene državnosti zabilježeno u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990. godine, koje predviđa neutralni status Ukrajine uz poštovanje prava ruskog stanovništva u toj zemlji, kao i nacionalnih manjina”, poručio je Galuzin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare