SDP sazvao presicu zbog najave uvođenja 9-satnog radnog dana

Vijesti 01. tra 201610:49 > 11:20
N1

Glavna oporbena stranka, SDP, pozvala je medije na konferenciju o najavi da će se u Hrvatskoj radno vrijeme produljiti na devet sati.

Informaciju je objavio Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske šefu Vladinih pregovaračkih odbora za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama, Boži Petrovu.

“Ja o tome ništa ne znam. Možda je prvoaprilska šala”, kazao nam je Vilim Ribić, član pregovaračkog tima između Vlade i sindikata o suspenziji sporazuma o materijalnim pravima zaposlenih u javnim službama.

Naime, u vrijeme kada Švedska smanjuje radni dan s osam na šest sati, a Hrvatska se pored jedne od najviših stopa nezaposlenosti u EU drži tri sata iznad europskog prosjeka od 37 radnih sati tjedno, najava poput ove uistinu zvuči kao šala.

Ništa o toj mogućnosti ne zna ni Ivica Babić iz sindikata liječnika, koji ne odbacuje mogućnost da se radi o probnom balonu, koji nipošto nije iskomuniciran sa sindikatima.

Po navodnoj ideji Vlade, devetsatno radno vrijeme bi se uvelo na način da se ukine sadašnja polusatna plaćena pauza te da se uvede jednosatna pauza za koju radnici neće biti plaćeni.

Babić nam je potvrdio da je točno kako su im Vladini pregovarači otkazali za danas najavljeni sastanak i pritom ih nisu ni obavijestili o tome da se neće održati.

“Mi ostajemo pri svojih zahtjevima i nastojat ćemo pregovarati o tome kako da im olakšamo poziciju da ispune obveze. Međutim, o devetosatnom radnom vremenu ne znam ništa pored onog što sam pročitao u tom članu”, kaže za N1 Ivica Babić.

Na najavljenoj konferenciji za medije na Iblerovom trgu, ispred sjedišta SDP-a, u 13 će sati govorit će bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.