FOTO | Turneja Andreja Plenkovića po Hrvatskoj

Vijesti 12. srp 201614:16 > 15:03
Andrej Plenković na Twitteru

Andrej Plenković je od predaje potpisa za kandidaturu za predsjednika HDZ-a i predstavljanja programa u središnjici stranke neprestano na putu.

Od kandidature je prošlo samo šest dana, a on je obišao već jedanaest gradova, promovirajući svoj izborni program, kojemu se, budući da je jedini kandidat, nitko ne suprotstavlja boljim ili lošijim.

Osim što je time njegova unutarstranačka kampanja uglavnom obesmišljena, ovo je posebno zanimljivo s obzirom da se HDZ nalazi pod prismotrom javnosti zbog financiranja. To je stranka u kreditima i, kako se moglo doznati u medijima, nisu najuredniji platiše.

Nadalje, najnoviji je broj Nacionala izvještava da se HDZ u svom financiranju poslužio – ruskom donacijom te da je njome platio bavarski Ifo institut za sastavljanje gospodarskog progama, kojeg se Plenković nije odrekao.

Štoviše, on je bio okosnica predizborne kampanje Tomislava Karamarka, a HDZ mu se dodatno posvetio u ovom periodu smjene vođe, pada vlade i uoči službenog početka predizborne kampanje, postavivši Plenkovićevu kolegicu iz Europskog parlamenta Ivanu Maletić da ažurira taj program i prilagodi ga za izbore.

Podsjetimo se i da je Karamarko više puta svoje političke protivnike prozivao što su u svrhu promidžbe platili Alexa Brauna, PR stručnjaka, dok je HDZ svoje resurse usmjerio angažmanom stranih stručnjaka u ekonomiji, što nedvojbeno govori o tome da je analiza Ifo instituta bila okosnica njihovih političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

A članak 22. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zabranjuje financiranje političkih stranka, nezavisnih zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina, nezavisnih članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, nezavisnih lista i kandidata od strane stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba.

Je li HDZ ovaj prilično nedvosmislen članak nadišao osnivanjem Hrvatskog državnog zavjeta, trebale bi ocijeniti državne institucije.

Više o tome gledajte u Dnevniku u 18 N1 televizije.

Bilo kako bilo, Plenkovićeva intenzivna kampanja, koju vodi iako nema protukandidata, svjedoči da njegova stranka ne oskudijeva usprkos nadolazećoj kampanji za parlamentarne izbore.

Devetog je srpnja bio je u Sisku, predstavljati svoj unutarstranački program.

Nakon toga je otišao i do Varaždina.

 Stigao je i do Čakovca.

 Ali i do Krapine.

Stigao je i do Dubrovnika, gdje se sastao s predsjednikom županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Brankom Bačićem, županom Nikolom Dobroslavićem, zastupnicom u EP Dubravkom Šuicom, predsjednikom gradskog odbora HDZ-a Dubrovnika Matom Frankovićem te brojnim stranačkim kolegama kojima sam predstavio svoj izborni program za HDZ. Sudjelovao sam i na svečanom otvorenju 67. Dubrovačkih ljetnih igara.

U ponedjeljak je otišao do Zadra.

 I do Šibenika.

 A danas je već u Virovitici, Osijeku i Vukovaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.