'Prosvjedna nota Srbije podsjeća na '90. i Miloševića'

Vijesti 27. srp 201614:27 > 17:58
N1

U srijedu je održan prvi sastanak Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji.

Povjerenstvom predsjeda tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, a u njemu su između ostalog i ministri pravosuđa Ante Šprlje te branitelja Tomo Medved, koji su se nakon sastanka obratili medijima.

“Povjerenstvo je oformljeno prošli tjedan, dan nakon što je Srbija otvorila pregovore s EU-om u ovim prevažnim poglavljima koja se tiču temeljnih prava i pravosuđa. Poslu ćemo pristupiti racionalno, učinkovito i sastajati se na redovnoj osnovi”, rekao je Kovač te naglasio kako žele da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema EU-u jer će to automatski značiti da će Srbija morati ispuniti zahtjeve koje je Hrvatska postavila, kao što su zakon o univerzalnoj jurisdikciji nad ratnim zločinim i sporazum o zaštiti nacionalnih manjina.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da će se Hrvatska držati načela monitoringa koja vrijede u svim modernim europskim državama te da će isto tražiti i od Srbije.

“Ne tražimo da Srbija radi bilo što što ne spada u krug redovnog prava i pravde članica EU-a i očekujemo da prođe postupak u kojem će se uskladiti s pravnim sistemima EU-a”, kazao je.

Za praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o univerzalnoj jurisdikciji koji traži Hrvatska bit će zaduženo Ministarstvo branitelja.

“Srbija je preuzela obvezu promjene zakona i prilagođavanje s pravnom stečevinom EU-a. Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Drugo pitanje je pronalazak nestalih osoba kako bi obitelji koje traže najmilije mogle dobiti svoj mir”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Jedan od najvećih problema je upravo zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a prema nekim informacijama na popisu srpskog ministarstva za ratne zločine je oko 300 hrvatskih branitelja.

“Mi imamo popis 43 osobe dostavljen 2011. Nakon toga Srbija nije dostavljala ništa, iako se obvezala. Tražit ćemo da se drži onoga na što se obvezala. Hrvatska je bila korektna, dostavila je popise, Srbija nije. Evidencija je lako provjerljiva, samo treba imati volje i odraditi. Druge zemlje u EU nemaju takav zakon. U Srbiji postoje specifičnosti koje nisu uobičajene u EU-u”, rekao je Šprlje.

Kovač tvrdi da je prosvjedna nota Srbije pokušaj detabilizacije Hrvatske

Srbija je u utorak Hrvatskoj uputila prosvjednu notu zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu. Za nju Kovač tvrdi da je jeftin trik koji podsjeća na vremena Slobodana Miloševića.

“Mi smo tu notu primili kasno navečer. Ona je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Sabora i prije proslave Oluje. To je jedan recept 90-ih koji podsjeća na Miloševića i velikosrpsku agresiju. Želimo da se koriste razumnim, racionalnim rječnikom, da se grade dobrosusjedski odnosi. Ove izmišljotine u noti, koje se tiču Stepinca su neprihvatljive. Radi se o miješanju u unutarnje stvari RH. Znamo da je Stepinac bio žrtva komunističkog sustava. Želimo sa Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, a ovo ne pridonosi takvom ozračju. Neka Srbija prestane s ovakvim neukusnim, jeftinim napadima koji podsjećaju na 90-e, Slobodana Miloševića i velikosrpsku politiku”, upozorava Kovača.

I Kovač i Šprlje osudili prosvjed u Srbu: Hrvatska nije bazirana na NDH

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježili su danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka. U isto vrijeme u Srbu su bili i prosvjednici predvođeni A-HSP-om. Skandiralo se Za dom spremni, padale su uvrede, prekidani su govori…

“Hrvatska je zemlja koja ima Ustav u kojem jasno stoji da Hrvatska nije zemlja zasnovana na ideologiji komunizma, fašizma i nacizma. Mi smo zemlja koja je izborila svoju slobodu i koja je svoj prvi demokratski Ustav usvojila za Božić i vrednote tamo upisane su poznate – vladavina prava, sloboda, poštivanje prava manjina, žena… To su vrijednosti na kojima je Hrvatska zasnovana. Što se tiče odnosa prema fašizmu, Hrvatska ima praznik koji se zove Dan antifašističke borbe. Ne bih ulazio u politizaciju koja se veže za današnji datum”, osvrnuo se Kovač na događaje u Srbu.

Fašističke povike i simbole u Srbu osudio je i Šprlje.

“Hrvatska nije bazirana na NDH, nismo sljednici NDH niti smo ju kao država prihvatili u smislu pravne povijesti. Hrvatska je osnovana na vrijednostima Domovinskog rata gdje smo se borili protiv nacionalističkih, komunističkih i fašističkih ideologija. Na tim temeljima ćemo se i dalje razvijati”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.