'Nitko ne osporava mrtve civile, ali ja s tim nemam veze'

Vijesti 28. srp 201617:50 > 18:17
N1

"Za mene je najvažnije da je presuda ukinuta u cijelosti i da proces kreće iz početka", kazao nam je Branimir Glavaš telefonskim putem.

Glavaša smo zamolili da se očituje o dijelovima presude gdje Vrhovni sud navodi da suokrivljenoj Gordani Getoš Magdić nije povrijeđeno načelo prava na obranu.

Screnshot Vrhovni sud

“Vrhovni sud se nije bavio činjenicama, već se toga dotakao površno, paušalno očitovao o tome, bez dubinske analize. Vrhovni je sud ukinuo presudu u cijelosti i to jasno govori da će Županijski sud u prvostupanjskom, ponovljenom postupku krenuti u potpunosti od početka. Vjerujem da će ishod biti potpuno drugačiji od onog suđenja vođen od 2007. do 2009. godine”, naveo je Glavaš, dodajući kako očekuje pravičan postupak, bez utjecaja politike.

Požalio se i na Ustavni sud. Ustvrdio je da je bio pod strašnim utjecajem politike jer četiri godine i četiri mjeseca nije donosio odluku o njegovom slučaju, što nije samo presedan u povijesti Hrvatske, već i Jugoslavije.

Upitali smo ga i za navode suda da je iskaz Krunoslava Fehira zakonit dokaz, što je također bilo uporište njegove obrane.

“Šta sad vi hoćete dokazati? Da je iz tehničkih razloga Vrhovni sud ukinuo županijsku presudu? Hoćete dokazati i iz tehničkih razloga da je ukinuo u cijelosti? To svojim pitanjima hoćete dokazati? Interpretirate kako vam odgovara”, kazao nam je Glavaš.

Na pitanje piše li to o Fehiru u presudi ili ne, odgovara:

“Ne citirate ništa točno. Ne, to ne piše u presudi, pročitajte je još jednom. Presuda se ukida u cijelosti i vraća na početak”.

Screenshot Odluka Vrhovnog suda

Upitan ima li kakvu poruku za HDZ, kojega optužuje za montiranje procesa, navodi da je on isključivo govorio o HDZ-u 2005. godine kada je bio pod predsjedanjem Ive Sanadera i kada je ondje veliki utjecaj imao Vladimir Šeks.

“To je opće poznata stvar. Gospoda Sanader i Šeks su obojica na slobodi i oni mogu odgovoriti na pitanje tko je montirao proces protiv mene. Sanader me u Remetincu uvjeravao da on nema ništa s time, da je to bio Šeks. Pa sad njih dvojica sjednu i dogovore se tko je sudjelovao u montiranju tog procesa – Sanader, Šeks ili obojica”, izjavio je.

Na pitanje kako komentira kritike na račun Kreše Beljaka iz HSS-a, koji je za Glavaša ustvrdio da je ratni heroj, a ne zločinac, Glavaš nam kaže:

“Što vi hoćete reći s time? Ako je presuda ukinuta s najviših instanci – i Ustavnog i Vrhovnog suda – valjda i za vas vrijedi presumpcija nevinosti. Ne postoji nikakva presuda ni prostupanjska ni ona od Vrhovnog suda”, ističe Glavaš.

Međutim, postoje mrtvi civili, naveli smo.

“To nitko ne osporava. Ali neka pravosudne instance traže one koji su odgovorni za žrtve i sa jedne i sa druge strane. Ono što ja znam, rekao sam i pred Ustavnim i pred Vrhovnim sudom, kao i u žalbi. A Državnom odvjetništvu i javnosti je to jako dobro poznato. Oni koji su odgovorni za te stvari neka odgovaraju, ja nisam; niti sam naredio ubojstva, niti sam prikrivao ubojstva niti išta o tome znam, prema tome, ja s tim ubojstvima ne nemam nikakve veze”, kazao je Glavaš.

Upitan je li otvoren za suradnju s HDZ-om.

“U kontekstu ove presude apsolutno sam siguran da ću sudjelovati u izbornoj utrci i da ću biti u jednoj od dvije izborne jedinice u Slavoniji i boriti se za zastupnički mandat HDSSB-a”, kazao je.

“Zahvaljujući ukidanju prvostupanjske i pravomoćne presude stvorena je mogunost da potpuno jasno i čista obraza sudjjelujem u kampanji i braniti boje HDSSB-a i truditi se da postigne što bolji rezultat, a s kim, o tome ćemo razgovarati početkom idućeg tjedna na stranačkim tijelima, vodit ćemo predizbornu kampanju u skladu s odlukama tijela stranke, koja će odlučivati i o koalicijama”, kazao je Glavaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.