Kalinić o srpskim "teroristima" u CG: Bolje da nisu ni išli

Vijesti 17. lis 201609:32 > 09:37
N1

U Temi dana u Novom danu gostovao je pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama i stručnjak za sigurnost - Pavle Kalinić.

Komentirao je i sigurnosnu situaciju, koja ga zabrinjava, zbog pomanjkanja vojske. Uzima za primjer 1990. godinu, kada je Hrvatska imala 16.000 lovaca, a danas ima 15.000 stanovnika.

“Izbrisana nam je vojska, nemamo vojni rok”, ističe on, dodajući da se to odražava i na civilnu zaštitu, zato što nemamo generaciju s iskustvima. Zabrinjava ga nestabilna regija zbog neriješenog pitanja Bosne i Hercegovine, napetosti između Srbije i Kosova, moguće otcjepljenje Vojvodine, koji Bosna ne bi mogla preživjeti, a pogotovo Hrvati bez postojanja trećeg entiteta. Problematična je i južna Srbija te Makedonija, s kojom se ne slažu čak četiri susjeda – Grčka, Bugarska, Srbija i Albanija. Kao dodatan problem ističe povratak ratnika s bliskoistočnih fronti u Makedoniju, Kosovo i Bosnu.

“Raspad Jugoslavije nije završio!”, smatra on.

Što se tiče Crne Gore, koja je jučer, na dan izbora, imala incident sa naoružanom skupinom, koja je navodno upala s teritorija Srbije kako bi izvela teroristički napad, kaže kako nema formirano mišljenje o tom incidentu, jer nema dovoljno informacija.

“Nemam dovoljno informacija, ali ako su pohvatani onako kako se izvještava o tome, bolje da nisu ni išli, ispali su potpuni diletanti”, kaže Kalinić. Predviđa da će relativni pobjednik izbora Milo Đukanović sastaviti vladu uz pomoć manjina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.