Nabava tableta za Sabor: Moguća žestoka borba među tvrtkama

Vijesti 16. stu 201607:43 > 09:39
N1

Hrvatski sabor, odnosno njegov predsjednik Božo Petrov, odlučili su 'digitalizirati' svoje zastupnike kupnjom tableta. U Novom danu o tome je govorio urednik portala ICT Business, Dražen Tomić.

“Ako gledamo ovo kao ideju, ona apsolutno je dobra. Vlada je prije dosta godina uvela elektronske sjednice, svi dokumenti su kolali, vrijeme da i Sabor to napravi. Problem je cifra. Petrov je rekao dvjestotinjak tisuća kuna, to je nešto više od 1.300 kuna po tabletu što je u cjenovnom rangu najnižih uređaja. Ne po performansama, nego u kvaliteti korištenja. Puno veći problem je hoće li se zastupnici time znati koristiti. Treba uzeti u obzir i da Sabor mora internu proceduru prilagoditi elektronskom obliku”, kazao je Tomić, a kao ključni problem istaknuo je softver.

“Jednu stvar je većina medija zaboravila – softver. Softver mora pružati sigurnost, dostupnost svih podataka i to je glavno pitanje. Oni su za softver predvidjeli 20 tisuća što mi se čini smiješno malo. Puno stvari je ishriteno Ideja je jako dobra, pitanje je kakva će biti realizacija. Ja se iskreno bojim.”

Većina tableta ima malu memoriju, nema klasične tvrde diskove. Kako će se pohranjivati dokumenti, lokalno ili?

“Ja se nadam da će se okrenuti cloud rješenju. Ali to mora biti sigurno rješenje i na to treba paziti.”

Tomić vjeruje da takav sustav sigurnosti za državu ne bi smio biti trošak jer već imamo tvrtku koja se bavi takvim stvarima, APIS IT.

Pitanje je i javne nabave putem koje bi se uređaji trebali nabaviti. Ona funkcionira po sistemu najniže ponude.

“Najjeftiniji uređaji se mogu iz Kine nabaviti već za 20-ak tisuća kuna. Pitanje je jesu li dovoljno dobri da izdrže barem jedan saborski mandat. Treba paziti da se kupuje kvalitetno jer se inače neće uštedjeti kako je Petrov to rekao. Što se tiče same nabave, mislim da će s jedne strane biti žestoke borbe među tvrtkama. Ipak, velik broj tvrtki, koliko čujem, se ne želi javiti na natječaj jer im je to relativno mali posao, a bit će izložene kritici”, smatra Tomić.

Podsjetimo objavljen je poziv za nabavu tableta u kojemu je vidljivo da se traže tableti od 10 inča ili veći, rezolucije zaslona 1280×800, minimalno quadcore procesor, 1 GB RAM-a, minimalno 8GB interne memorije, WiFi, podrška za microSD, s Android OS 5.0, baterijom od minimalno 6000 mAh.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.