'Vladine greške Vučiću daju municiju da "tuče" po nama'

Vijesti 14. pro 201610:21 > 11:28
N1

Da Srbija i Hrvatska imaju bolje međusobne odnose i da postoji komunikacija između političara umjesto da se odnosi zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama, do hrvatske blokade pregovora Srbije i EU ne bi došlo, složili su se gosti Novog dana, SDP-ov zastupnik Joško Klisović i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam u Srbiji.

“Srbija je mogla biti više proaktivna i raditi na rješavanju tih pitanja”, istaknuo je Popov dodajući da je napravljen sporazum između Hrvatskog nacionalnog vijeća i srpskog Ministarstva prosvjete i da je u tijeku rješavanje problema oko udžbenika.

“Ali, mi nemamo normalne odnose u najmanju ruku već četiri godine, a propušten je period od 2000. godine da se rješavaju otvorena pitanja jedno po jedno”, naglašava Popov podsjećajući da je zahlađenje počelo dolaskom SNS-a na vlast u Srbiji, a da je nastavljeno dolaskom Tomislava Karamarka na vlast u Hrvatskoj.

“Blokada pregovora Srbije zbog rješavanja određenih pitanja sigurno spada u tešku artiljeriju dipomacije. To oružje ne potežete u bilo kojoj situaciji, nego onda kad ste sigurni u ono što želite i kada ne možete na drugi način to ostvariti. Što bi značilo da su prethodno vođeni bilateralni razgovori koji nisu uradili plodom”, naglasio je Klisović.

Kako ističe Klisović, neki greške koje čini hrvatska Vlada, srpskom premijeru Vučiću daju “municiju” da “tuče” po Hrvatskoj.

Klisović kaže da hrvatska Vlada nije reagirala jasno i odlučno kada je u Jasenovcu postavljena ploča s uklesanim pozdravom “Za dom spremni”, da predsjednica dovodi u pitanje proizvodnju čokoladica, a da se manjine optužuju za loše rezultate PISA istraživanja. “Mi se ne slažemo s takvim načinom. Vlada mora jasno iznijeti svoj stav da u Jasenovcu ne može stajati ploča s natpisom ‘Za dom spremni’. SDP će činiti sve da prezentira antifašističku sliku Hrvatske svijetu”.

Klisović je naglasio da se nada da će Hrvatska odustati od svoje odluke da blokira pregovore Srbije i EU, da će shvatiti što su to njeni zahtevi i da će oni biti ispunjeni.

Dodaje da je neophodno zatopljenje odnosa sa Srbijom jer postoji niz otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, a koja se ne mogu riješiti u ovom odnosu nepovjerenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.