MVEP RH: Ne smijemo dizati paniku, naši građani su sigurni

Vijesti 20. pro 201618:31 > 18:48
N1

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, gostovala je u Dnevniku N1 i komentirala napade u Berlinu.

Imate li podatak ima li hrvatskih državljana među poginulima ili ozlijeđenima u napadu u Berlinu?

Najprije želim izraziti našu duboku sućut njemačkom narodu u ovom teškom terorističkom napadu. Mi budno pratimo što se događa u zadnja 22 sata i nemamo nikakve informacije da je bilo tko od hrvatskih državljana uključen u teroristički napad, da je ozlijeđen ili poginuo.

Hrvatska je uputila brzojave sućuti i njemačkoj kancelarki Merkel, ali i ruskoj federaciji, stav Hrvatske oko terorizma je jasan, međutim ovaj napad jučer pokazao je da sigurnog mjesta nema. Obično kada netko želi negdje putovati, pročita upute Ministarstva vanjskih poslova o sigurnosti, prema kojem kriteriju se određuje?

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prati sve i upozorava građane po svijetu na vrijeme i naši građani se mogu osjećati sigurnima, ovo nas više i jače određuje u nastojanju, Hrvatska djeuje na razini i unutar Europske unije, i ovo je samo veća i snažnija odlučnost da zaštitimo građane ne samo u EU, nego i diljem svijeta. Nadam se da će ovo osnažiti svaku zemlju posebno da pogleda kako najefikasnije djelovati i učiniti nešto kad se radi o ovakvim teškim terorističkim aktima.

U Hrvatskoj se također nalaze izbjeglice iz zemalja zahvaćenih ratom, prije svega Sirije i Afganistana. Hoće li se tu mijenjati naš stav i koliko je to uopće moguće s obzirom da smo članica Unije?

Hrvatska slijedi smjernice EU i ne smijemo sada dizati paniku, ovo je jedan incident, ovakve stvari se nažalost događaju, ne možemo spriječiti, ali moramo budno pratiti kako učiniti sve da do ovakvih slučajeva i napada ne dođe, ali naši građani mogu biti mirni i sigurni da Hrvatska čini sve da bi spriječili ovakve terorističke akte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.