'Provokacija i prijetnja' desnice uoči pravoslavnog Božića

Vijesti 05. sij 201713:49 > 13:57
Robert Anic/PIXSELL

Opskurna organizacija Projekt Velebit, koju predvodi Marko Jurič, televizijsko lice izbačeno sa Z1 zbog veličanja ustaštva, organizira proustaški performans u petak 6. siječnja.

Tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit organiziraju javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’, odnosno Sveta tri kralja, na Cvjetnom trgu. Obred će se, kako su najavili, održati u trgovačkom centru ‘Centar Cvjetni’ u njegovom prizemlju.

HPC, zapravo, ne postoji; radi se o ideji koju je u djelo proveo Ante Pavelić, ustaški poglavnik, u doba kvislinške tvorevine NDH, i to nakon godina nasilnog pokrštavanja pravoslavaca.

Oni, pak, tvrde da ideja HPC nije nastala u doba Nezavisne Države Hrvatske, nego svoje početke bilježi u 19. stoljeću.

“Ovo je ujedno i prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine”, navode ipak.

Prijetnja i provokacija

Ovaj je potez u Hrvatskom novinarskom domu za N1 komentirao Milorad Pupovac iz Srpkog narodnog vijeća, koji je nakon domjenka uoči pravoslavnog Božića, ustvrdio da to shvaća kao “provokaciju i prijetnju”.

“Postoje dvije takve udruge u Hrvatskoj, koje promoviraju naopaku, zloguku politiku Hrvatske pravoslavne crkve. To žele raditi sutra na pravoslavni Badnjak u neposrednoj blizini hrama Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu. Mi razumijemo to kao zastrašivanje, kao pokušaj ometanja i neku vrstu prijetnje. Nadamo se da će nadležni organi u skladu s pozivitnim propisima učiniti sve da vjernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić ondje bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Kristovo”, rekao je za N1.

Na pitanje radi li se o marginalnoj ili zabrinjavajućoj pojavi, kaže:

“Na žalost, takvih tzv. marginalnih grupa koje se probijaju u javnost ima sve više. Te vrste ekstremizma i oživljavanja poraženih politika iz Drugog svjetskog rata – u ovom slučaju ustaške politike – ima previše. Nema nikakve sumnje da su one marginalne koliko im se posvećuje pažnja. Ako nema osude, onda nema nikakve sumnje da to nije marginalna stvar”, kazao je Pupovac.

No, zanimljivo je to da trgovački ‘Centar Cvjetni’ za Balkan Insight tvrdi da nikakav obred ove vrste nije zakazan niti najavljen da bi se mogao održati u njihovim prostorijama.

N1
N1