I turistički vodiči moraju učiti o Domovinskom ratu

Vijesti 13. ožu 201718:50 > 18:55
N1

Iako su od završetka Domovinskog rata prošla već više od dva desetljeća, u Hrvatskoj je znanje mnogih o tome još uvijek skromno.

Nedavno je zato odlučeno kako će o temama iz Domovinskog rata hrvatski generalski zbor održavati predavanja za profesore i nastavnike povijesti, a nova je ideja da učenje o ratu postane i dio programa obrazovanja turističkih vodiča.

 Domovinski rat ima činjenice i povijest mora biti temeljena isključivo na istini. Plan je da se uz priču o razlozima, okolnostima i posljedicama rata u program uvrsti i priča prilagođena lokalitetima. Te iste lokalitete onda i ucrtati na turističku kartu.

Učenje bi se odnosilo, kako na hrvatske, tako i na strane vodiče. Da je potreban cjelovit, sustavan pristup istini i vrijednosnom sustavu Domovinskog rata smatra i povjesničar Josip Jurčević.

“Mislim da neće biti dobro ako pojedine udruge ili pojedina ministarstva na svoju ruku budu nešto radila, zapravo izazvat će se još veći kaos, a i rupe su velike, nedostaci su veliki i to neće ići bez sustavnog pristupa”, smatra Jurčević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.