Na prosvjedu protiv Vučića nije bilo šatora ni plinskih boca

Vijesti 18. velj 201809:54 > 09:54
N1

Urednica vanjske politike na Novoj TV, Ivana Petrović i dugogodišnji vanjskopolitički reporter HRT-a, Dragan Nikolić, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali ponašanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, za vrijeme posjeta srbijanskog predsjednika, Aleksandra Vučića.

“Mislim da se nije jednom pokazalo da hrvatska javnost kratko pamti, ako ne dođe do podržavanja predsjednice, to sigurno neće biti zbog izjava za vrijeme Vučićeva posjeta, nego zato što možda Plenković ne bude htio podržati Grabar Kitarović, rekao je Nikolić, osvrnuvši se na kritike predsjednice o prosvjedu protiv posjeta Aleksandra Vučića.

 Vidljiv je pomak Kolinde Grabar Kitarović prema centru. Svjesna je da u mogućoj kandidaturi za Pantovčak neće biti dovoljni glasovi HDZ-a i desnice, rekao je Nikolić.

Petrović je istaknula da predsjednica još uvijek nije jasno obrazložila na koga je mislila kad je spominjala osobe s ruba političkoga spektra te da ne treba sve promatrati u kontekstu njezine predizborne kampanje. “Nitko se ne pita želi li se ona uopće kandidirati za novi predsjednički mandat. Meni je komično i tragično čitati dojučerašnje apologete gospođe predsjednice, koji su je kanonizirali, za koje se osobno zalagala, kojima je dala ekskluzivne intervjue, koji su bacali anatemu na svaku argumentiranu kritiku”, rekla je Petrović.

Nataša Božić svoje je goste u emisiji Točka na tjedan pitala tko su glavni protagonisti prosvjeda protiv Vučića, održanog na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

“Glavni protagonist je Đakić, koji je bio na fotografijama s lova s generalom Markačem, koje su fantomski plasirane u medije, koje su digle tlak vijeću u Haagu, zbog kojih je ad hoc sudac u vrijeme blagdana pozvao Markača da dođe u Haag prije nego što je trebalo”, rekla je Petrović, komentirajući da dio HDZ-a stoji iza prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

“Tko zna što bi bilo da je na vlasti lijeva koalicija i da je na Pantovčaku Josipović. Ovdje nije bilo plinskih boca ni šatora”, rekao je Nikolić, dodavši da je posjet Vučića pokazao dvije pozicije hrvatske vanjske politike. “Dva bivša diplomata, premijer i predsjednica, očito govore različitim jezikom”, rekao je Nikolić.

“Vučić, majstor parade, vidjeli smo kako je prodavao spin. Došao je na oslabljeni svojevrsni hrvatski blok, s ovakvim disonantnim tonovima, a već se navode kontra argumenti i brojke troškova i popisuje sva imovina srpskih građana i srpskih tvrtki. Srbija je svjesna da će to pitanje doći na agendu i imala je to spremno i stavila na stol”, rekao je Nikolić, komentirajući različite poruke s Pantovčaka i iz Banskih dvora, vezanih uz pitanje ratne odštete sa Srbijom.