Veljko Kajtazi: Ustaštvo se revitalizira, ali to čini jedna manja grupa

Vijesti 03. ruj 201911:56 > 12:18
N1

U N1 Studiju uživo gostovao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je govorio o tome kako se u Hrvatskoj ne obraća dovoljna pozornost na probleme manjina.

Komentirao je izjave koje je Milorad Pupovac davao povodom etnički motiviranog nasilja koje se u posljednje vrijeme intenzivnije događalo u Hrvatskoj.

“Ja sam odmah osudio takav nasilnički napad i svaki put ću osuditi, i nije važno je li to učinio netko iz većine, ili stranac, ili pripadnik bilo koje skupine. Ne podržavam kolegu samo u onom drugom dijelu, jer mislim da za sve ono što netko čini mora se odgovarati, a ne generalizirati. Kod romske zajednice kada netko nešto učini proziva se cijela zajednica”, rekao je Kajtazi.

“Mislim da moramo svi učiniti više, zajedno. Nikako ne treba revitalizirati ustaštvo. Vidimo da se to događa, ali ne možemo generalizirati da to čine svi, nego jedna mala grupa,  a prikazuje se kao da cijela zemlja to čini”, rekao je Kajtazi.

Dodao je kako smatra da su u pitanju izolirani incidenti, ali da bi institucije u tim slučajevima trebale reagirati mnogo brže.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje je li predsjednica prekasno reagirala kada je u pitanju napad na pripadnike srpske nacionalne manjine, Kajtazi kaže da jest. 

“Mislim da je predsjednica prekasno reagirala. I kada su se pojavili prosvjedi u Međimurju, i ona i Vlada su se oglušili na sve to. Vlada je mogla i zabraniti provsjed, ali nije. Predsjednica sa svojim izjavama izlazi jako kasno”, kazao je Kajtazi.

“U Međimurju je bio jedan transparent na kojem je pisalo Romi u Međimurju s velikim u. Ali opet, ne možete na osnovu par ljudi prozivati cijeli narod”, kazao je.

Na pitanje treba li SDSS izaći iz koalicjie, Kajtazi kaže da o tome ne može govoriti.

“Ja to ne mogu reći, to je stav biračkog tijela, oni će sigurno donijeti najbolje rješenje, kako oni, tako i Vlada. Što se nas tiče podrška Vladi nije upitna”, rekao je Kajtazi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.