Vesna Škare Ožbolt: Pitanje je vremena kada će se dogoditi novo nasilje

Vijesti 18. lis 201908:50 > 09:06
N1

Gošća Novog dana bila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Komentirala je situaciju oko zadarskog slučaja grupnog silovanja i reakcije javnosti i pravosuđa, te situaciju oko života Hrvata i Srba u Vukovaru.

“Bijes je potpuno opravdan jer je javnost revoltirana slučajevima koji su prije dogodili u Zadru i čudi me da sud nije zauzeo svoja unutarnja stajališta o načinima postupanja u svim drugim takvim slučajevima.

“Očito je intenzitet ovakvog nasilja u porastu i očito nema snažnog preventivnog djelovanja koje bi trebalo proisteći iz odluka suda u ovakvim slučajevima. Jučerašnja odluka izvanraspravnog vijeća dokaz je da je sudac donio pogrešnu odluku”, komenitirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

VEZANE VIJESTI

“Mi ustvari sve ove tragične situacije pokrivamo na način da donesemo novi zakon i idemo dalje. Samo je pitanje vremena kada će se novo nasilje dogoditi. Ne govorim samo o sudu, govorim o toj maloj sredini u kojoj se zna tko je što ručao, a ovo se taji godinu dana.

Mi imamo problem u percepciji društva što je nasilje. Možete donositi savršene zakone, ali ako ne idu s time i promjene u društvu od toga nema koristi.

Imamo hrvatske zakone i moramo ih provoditi imali mi Istanbulsku ili ne imali. To što je imamo znači da imamo međunarodnu obvezu, ali ne živimo zbog međunarodnih obveza nego zbog sebe. Možemo imati sjajne deklaracije i zakone, a i ako se oni ne provode pa vam svako malo izbijaju ovakvi slučajevi o čemu onda govorimo”, zapitala se.

Oko Vukovara ima puno patetike najgore vrste

Kada je riječ o situaciji u Vukovaru kaže da je cijelo društvo trebalo raditi na nastavku normalizacije odnosa nakon službenog završetka procesa mirne reintegracije, a ne da se stalo s time.

#related-news_0

“Vlada iz 2000. je rekla nema potrebe za specijalnim statusima i potrebama, 19 godina nakon toga govorimo o posebnom zakonu o Vukovaru, posebnoj brizi, pokazuje se da u 19 godina nismo napravili dovoljno da se stvari promijene. Svi ovi problemi koje Vukovar ima nadilaze gradonačelnika”, smatra Ožbolt i dodaje da Ivan Penava ni kao predsjednik HDZ-a ne može poboljšati situaciju i da se to može jedino ako je u izvršnoj vlasti.

“Mislim da se oko dvojezičnih ploča previše troši energije, tu apsolutno treba biti osjetljiv, ali sve svesti na dvojezične ploče je loše jer tu ima problema koji niču sa svih strana, govorimo o pitanju nestalih, ratnih zločina, normalnom funkcioniranju života i koliko se radi na normalizaciji odnosa. Tamo ima više manjina, zašto ne stavimo višejezične ploče primjerice”, zapitala se.

Zaključuje i da oko Vukovara isto ima puno patetike najgore vrste koja ne rješava probleme i da dok je tome tako nema naprijed.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.