Turizam buja, brojke rekordne: Rezultati o kojima se moglo samo sanjati

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U prvih deset dana kolovoza Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Konkretno - ostvareno je više od milijun dolazaka i više od 7 milijuna noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca, kad predsezone praktično nije ni bilo zbog pandemije koronavirusa, nitko nije očekivao.

Turistička sezona u Hrvatskoj na svom je vrhuncu. Da je tome tako jasno je bilo još proteklog vikenda – pokazale su to gužve na graničnim prijelazima, trajektnim ali i zračnim lukama. Oko sto tisuća putnika su ovoga udarnog turističkog vikenda prošle kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.

Pero Bilas iz Zračna luke Split ne krije zadovoljstvo: “Zaista su dobri rezultati. Ovaj vikend je ponovio iste brojke približno kao i protekli, što znači da smo u vrhuncu ove sezone. To je otprilike negdje do 30 tisuća putnika s negdje 130 zrakoplova”, kazao je.

U trajektnim lukama sve su češće izvanredne linije

U trajektnim lukama sve su češće izvanredne linije, a podaci o prometu svakim danom sve su bolji, pa tako i Jelena Ivulić iz Jadrolinije ističe kako se dobar promet iz vikenda prelio i u ponedjeljak:

VEZANA VIJEST

“Brojke su nam odlične. Preko 70 tisuća putnika, preko 16 tisuća vozila. Na 70 posto smo prometa u odnosu na razdoblje prošle godine. Tako nam se nastavilo i danas, tako da smo evo ima zaista od jutarnjih sati pristižu nam vozila. Već smo imali jednu izvanrednu liniju prema Supetru. Možemo reći odlično, zaista odlično.”

Alijana Vukšić iz Turističke zajednice Grada Splita kaže kako razloga za optimizam ima. “Razloga za optimizam ima. Kapaciteti se pune i mi ćemo napraviti sve da održimo ovu sigurnu epidemiološku situaciju jer i ona je velikim dijelom zaslužna što nam gosti dolaze jer se ovdje osjećaju sigurno.”

Sigurno i jeftino

Hrvatska je očito prepoznata kao sigurna destinacija. Povećanjem broja aviolinija pristižu polako Amerikanci ali i Britanci. Naš reporter Rade Županović razgovarao je s nekim turistima koji u Splitu uživaju.

James iz Walesa tako kaže da je u Hrvatsku došao zbog niskog broja zaraženih, a i niskih cijena, dok Lorraine iz Velike Britanije kaže: “Zaista je prelijepo, proveli smo zaista ugodne trenutke, kao I zadnji put kad smo bili tu. Zapravo smo još tada odlučili vratiti se. Fantastično je.”

#related-news_0

Aleck iz Velike Britanije dodaje: “Mislim da je Hrvatska trenutno jedna od najsigurnijih zemalja u Europi, sudeći prema informacijama s televizije i interneta. Zato sam vrlo zadovoljan što sam tu i osjećam se jako ugodno.”

Upravo tržište Britanije i SAD-a glavna su meta hotelijera, koji najlošije prolaze u novom normalnom, no ipak posljednjih tjedan dana I taj ovosezonski trend se mijenja.

Ivana Klarić iz hotela Cornaro Split kaže kako su Britanci i Amerikanci njihovo dva glavna tržišta.

“To su naša dva glavna tržišta i uz individualnog luksuznog gosta to je orijentacija hotela koja isto tako uvelike nedostaje. Međutim situacija je takva I vjerujemo da će iduća godina donijeti bolje brojke I povratak tih tržišta.”

I postezona bi mogla biti dobra

Podaci iz sustava E-visitor zvuče obećavajuće. Prvih deset dana kolovoza daju naslutiti dobar trend. U kolovozu samo na 70 posto prošlogodišnjeg rezultata.

#related-news_0

Pero Bilas smatra da možemo govoriti i o dobro postsezoni. “Očekujemo da se taj kolovoz zadrži u tom tempu I mi se nadamo da će se to produžiti i u rujan. Sve govori da će to biti jedna dobra posezona.”

Izgubljenu predsezonu, ipak, kumulativno gledano, teško će nadoknaditi i dobre najave za posezonu. Ako se nastavi tempo rasta turizma i pod uvjetom da ne bude drugog vala pandemije, Hrvatska bi mogla ostvariti I do 50 posto prošlogodišnjeg prometa na razini cijele godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.